Svaz: Většina firem má obavy z vývoje po intervencích ČNB

04.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. prosince (ČTK) - Většina firem má obavy z dalšího vývoje po intervencích ČNB, které oslabily korunu. Po dnešním setkání zástupců Svazu průmyslu a dopravy a dalších zaměstnavatelských svazů a asociací se členy bankovní rady ČNB to řekl viceprezident svazu Stanislav Kázecký. Podle prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela ale firmy opatření ČNB z dlouhodobého hlediska vnímají jako krok, který bylo pravděpodobně nutné udělat.

Kázecký připomněl, že na oslabení kurzu koruny vydělají čistí exportéři, zatímco ti, u nichž převažuje dovoz, prodělají. "Z hlediska celkového posouzení opatření lze říci, že ve většině firem se objevují rozpaky a obavy o další vývoj stability kurzu po ukončení intervencí," řekl Kázecký. Prodělají také firmy, které se proti posílení kurzu zajistily. Dopady intervencí na české zemědělství nejsou podle předsedy Agrární komory Jana Veleby zmonitorovány.

"Stále nedošlo k pochopení, že kurz bude držen stabilní po dostatečně dlouhou dobu," řekl guvernér ČNB Miroslav Singer. To je podle Kužela pro podniky důležité, prezident komory doufá, že pozitiva z kroku ČNB vyrovnají negativa a že hospodářství na to celkově vydělá.

Centrální banka začala intervenovat na devizovém trhu kvůli oslabení kurzu 7. listopadu. Po zahájení intervencí uvedla, že kurz chce držet poblíž hranice 27 korun za euro. V posledních dnech se kurz pohybuje kolem 27,25 Kč/EUR.

Hlavní přínos intervencí vidí ČNB v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly větší v případě deflace. Její krok kritizovala řada ekonomů, podnikatelů, prezident Miloš Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus. Ti oba mimo jiné uvedli, že deflace české ekonomice nehrozí. Zásah ČNB naopak podpořil premiér v demisi Jiří Rusnok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK