Díky dobrovolnictví můžete poznat celý svět

05.12.2013 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Čas, který strávíte na vysoké škole, představuje skvělé období, ve kterém můžete zkoušet vše možné. Nemusíte většinou ještě platit nájem, půjčky, hypotéky, odjet na určitou dobu do zahraničí také není problém. Jde tedy o nejlepší čas, ve kterém můžete zkusit pracovat jako dobrovolník.

Dobrovolnictví představuje práci, kterou odvedete, aniž byste čekali, že za ni obdržíte odměnu. Jako dobrovolník můžete pracovat jak v naší zemi, tak se vypravit do zahraničí. Keňa, Thajsko, Indonésie, Chille, tam všude se můžete s nějakým tím dobrovolnickým programem podívat. Mezi nabídkou dobrovolnických pozic najdeme jak výuku angličtiny, tak tvrdou práci při odklízení trosek po zemětřesení. Dobrovolníci jsou třeba na celé řadě míst našeho světa, jde většinou o rozvojové země, které nemají prostředky a kapacity např. pro práce při odvracení následků nejrůznějších živelných pohrom, nebo třeba válečných konfliktů. V mnoha případech se jedná také o pomoc zemím, které jsou velmi chudé a nedokáží zabezpečit dostatečnou péči o své občany, hlavně o děti. V dobrovolnictví najdou své místo muži i ženy, nejde pouze o fyzicky náročné práce.

Za kolik?

Nečekejte, že byste díky dobrovolnictví nějak zbohatli. Naopak, v některých případech budete muset do kapsy ještě sáhnout sami. Některé dobrovolné mise totiž nepřispívají ani na stravování, či na dopravu po místě mise. Velmi často je třeba si hradit náklady s cestou do země a ubytování a základní strava je již hrazena. Nutno ale počítat s tím, že dobrovolnické mise se nenacházejí v destinacích, do kterých si můžete pořídit letenky od nízkorozpočtových organizací, takže se tato cesta pěkně prodraží. Najít je však možné i takové dobrovolnické mise, ve kterých obdržíte určitý základní plat, nejedná se však o žádné závratné částky. I v dobrovolnických misích pak můžete stoupat na kariérním žebříčku, a to i bez předchozích zkušeností. Platí však, že hlavní odměnou nejsou peníze, ale pocit, že jste pomohli potřebnému a že svět je zase o něco lepší místo k žití.

Jak se přihlásit?

Pokud se chcete vydat do světa jako dobrovolník, podívejte se na databáze dobrovolnických příležitostí, kterou najdete na internetu. Počítejte s tím, že základním dorozumívacím nástrojem je zde angličtina, takže bez její znalosti alespoň na základní komunikační úrovni se neobejdete. Popis pozice je prakticky vždy uváděný v angličtině, stejně jako požadavky na dobrovolníka. A k těm plynulá angličtina patří skoro vždy. Dále vznáší pořadatelská organizace požadavky na věk dobrovolníka, často také na minimální dobu, po kterou se bude dobrovolník práci věnovat.

Kde hledat?

Pokud se chcete i vy zúčastnit některého z dobrovolnických programů, pak stačí pravidelně kontrolovat internetové stránky dobrovolnických organizací, jako je např. www.adra.cz, www.hest.cz, nebo využít hlavní databázi práce na stránkách www.dobrovolnik.cz. Ta obsahuje jak nabídku zahraničních pobytů, tak domácích dobrovolnických příležitostí.

Autor článku

Michaela Kadlecová

Články ze sekce: STUDENT