Amazon chce otevřít distribuční centra v ČR do září 2014

05.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. prosince (ČTK) - Americký internetový obchod Amazon plánuje otevřít dvě distribuční centra v České republice nejpozději v září roku 2014. Chce totiž stihnout předvánoční trh. Centra, každé o rozloze 95.000 metrů čtverečních, mají vzniknout v Dobrovízi u Prahy a v Brně v oblasti Černovické terasy. Na setkání s novináři to dnes uvedl ředitel pro evropské operace Tim Collins.

Amazon chce do výstavby obou center investovat stovky milionů eur. Každé centrum zaměstná kolem 2000 lidí a v předvánoční špičce další 3000 v každé lokaci.

Podle regionálního ředitele pro nemovitosti Amazonu Raimunda Pätzmanna je termín vybudování center reálný. "V podobném čase vznikala i další naše podobná centra. Potřebujeme ale součinnost úřadů i samosprávy. Všichni zatím byli velmi vstřícní, ale je důležité, aby podpora také pokračovala," uvedl.

O stavbě v Dobrovízi mají místní obyvatelé v pátek rozhodovat v referendu. Lidé z Dobrovíze se obávají zvýšené dopravní zátěže a zejména toho, že se centrum otevře dřív než plánovaný obchvat obce. V Brně se proti centru postavilo Občanské sdružení Čisté Tuřany. Žádá zpracování studie vlivu na životní prostředí EIA, vyplývá z tiskové zprávy sdružení. Totéž požaduje i radnice městské části Slatina, potvrdil ČTK starosta Jiří Ides. Klíčovým problém má být nevyřešená dopravní situace a napojení na dálnici D1.

Amazon je největším a zároveň i jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Jeff Bezos, který stále stojí v čele firmy, ji založil v roce 1994, tehdy ještě pod jménem Cadabra. Svou činnost na internetu Amazon zahájil v červenci 1995.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK