Co týden dal? Příští týden utratí Češi v e-shopech rekordní tři miliardy korun

06.12.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Vánoční sezona pro internetové obchodníky se blíží ke svému vrcholu, české e-shopy hlásí rekordní obraty. Průměrná mzda se reálně zvýšila o 0,1 procenta. Podle experta Německo na chystaném dálničním mýtu pro zahraniční osobní auta prodělá. Více v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Německý dopravní expert Ralf Ratzenberger v posudku pro největší autoklub v zemi ADAC tvrdí, že Německo na chystaném dálničním mýtu pro zahraniční osobní auta prodělá. ADAC se dlouhodobě staví proti zpoplatňování dálnic v Německu, berlínské ministerstvo dopravy naopak od zavedení mýta pro řidiče z Česka a dalších zemí očekává přínos do státní pokladny zhruba 800 milionů eur (22 miliard Kč) ročně.
Více informací

Americké město Detroit je způsobilé pro bankrotovou ochranu před věřiteli. Rozhodl o tom místní soud. Po jeho rozhodnutí se Detroit stal oficiálně největším městem v amerických dějinách, které zbankrotovalo.
Více informací

Americké ministerstvo spravedlnosti chce na začátku příštího roku obvinit několik dalších finančních institucí z podvodů s hypotečními cennými papíry. Agentuře Reuters to řekl ministr spravedlnosti Eric Holder.
Více informací

Evropská komise schválila plán amerického softwarového gigantu Microsoft na převzetí divize mobilních telefonů finského výrobce Nokia bez podmínek.
Více informací

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service následovala další dvě přední ratingové agentury Fitch a Standard & Poor's a zlepšila výhled úvěrové známky španělských státních dluhopisů na stabilní z dosavadního negativního. Dala tím najevo, že v nejbližší době nečeká snížení známky Španělska z nynějších Baa3. Ekonomiku země nyní považuje Moody's za vyváženou.
Více informací

Americká automobilka General Motors (GM) stáhne z evropského trhu značku Chevrolet a soustředí se plně na své evropské značky Opel a Vauxhall. Dovoz chevroletů z Jižní Koreje skončí v roce 2015.
Více informací

Tradiční Valašský frgál se stal produktem s chráněným zeměpisným označením EU, oznámila Evropská komise. Koláče tak pod tímto názvem nyní mohou vyrábět a prodávat jen pekaři z Valašska.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Počet balíků, které doručuje Česká pošta, se v současnosti proti celoročnímu průměru zdvojnásobil. Proti loňsku stoupl především díky internetovým obchodům zhruba o 15 procent. Největší nápor pošta čeká v posledním týdnu před vánočními svátky.
Více informací

Schodek státního rozpočtu v listopadu stoupl na 79,4 miliardy korun z říjnových 47,7 miliardy korun. Loni v listopadu deficit činil necelých 78 miliard korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 100 miliard korun a podle ministerstva lze očekávat, že nebude překročen.
Více informací

Největší výdělek svému vlastníkovi loni v Česku opět přinesla automobilka Škoda Auto. Vyplývá to z žebříčku firem podle tvorby ekonomického zisku (EVA), který sestavuje společnost Bisnode. Druhé místo stejně jako před rokem obsadil mobilní operátor T-Mobile CR a třetí příčku Continental HT Tyres. Do hodnocení za rok 2012 bylo zařazeno 60.687 tuzemských podnikatelských subjektů.
Více informací

Česká ekonomika letos klesne v průměru o 1,2 procenta, vyplývá z výsledků pravidelného průzkumu ministerstva financí na základě prognóz 17 tuzemských odborných institucí. V roce 2014 by měl hrubý domácí produkt (HDP) stoupnout o 1,6 procenta a následně by měl růst zrychlit na 2,5 procenta v roce 2015 a 2,6 procenta v roce 2016.
Více informací

Průměrná mzda v Česku ve třetím čtvrtletí meziročně stoupla o 322 korun na 24.836 Kč. Nominální růst tak činil 1,3 procenta. Po odečtení inflace se ale mzda reálně zvýšila jen o 0,1 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad, podle kterého ale zhruba dvě třetiny zaměstnanců mají mzdu nižší, než je celostátní průměr. Analytici očekávali ve třetím čtvrtletí o něco vyšší růst výdělků.
Více informací

Vánoční sezona pro internetové obchodníky se blíží ke svému vrcholu, české e-shopy hlásí rekordní obraty. V příštím týdnu od 9. prosince utratí Češi v e-shopech rekordní tři miliardy korun. Vyplývá to z odhadu Asociace pro elektronickou komerci (APEK).
Více informací

Nejlepší zemí pro podnikání je Irsko. Vyplývá to z žebříčku, který na svých internetových stránkách zveřejnil časopis Forbes. Česká republika obsadila 43. místo. Žebříček zahrnuje celkem 145 zemí a sleduje řadu faktorů, například úroveň daní, byrokracie a korupce či výkon akciového trhu.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU