Investice do těžby ropy a plynu příští rok vzrostou o šest pct

09.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. prosince (ČTK) - Ropné a plynárenské společnosti příští rok celosvětově zvýší objem investic do průzkumu a těžby o 6,1 procenta na rekordních 723 miliard dolarů (14,5 bilionu Kč). Zatímco v Severní Americe se má růst investic zrychlit na více než sedm procent, ve zbytku světa se aktivita naopak zpomalí. Ve své prognóze to dnes uvedla britská banka Barclays.

Investiční aktivita v Severní Americe oživí po dvou letech slabého růstu. Investice do další těžby v USA v minulých letech podkopávaly příliš nízké ceny plynu, které byly důsledkem silného vzestupu dodávek plynu z nově otevíraných břidlicových ložisek, uvedla Barclays.

Mimo Severní Ameriku by investice měly zpomalit růst na šest procent z loňského desetiprocentního tempa, i tak to ale bude znamenat nový rekord 524 miliard dolarů. Oslabení růstového tempa bude zčásti důsledkem zvolnění investiční aktivity amerických i evropských ropných společností. Ty se pod tlakem akcionářských skupin začaly soustředit na zvyšování výnosů pro investory, cituje ze zprávy agentura Reuters.

Oslabí zejména investice v Číně, což bude důsledek vyšetřování korupce u čínských těžařských firem. To ale zčásti vynahradí pokračující silný růst na Blízkém východě, v Latinské Americe a v Rusku.

Investice se příští rok budou odklánět od velkých projektů infrastruktury a více se zaměří na nové vrty, jejich zhodnocování a dokončování. To by mělo prospět firmám poskytujícím těžařům služby, tedy společnostem jako je Schlumberger, Halliburton či Baker Hughes.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK