Manpower: Pracovní trh bude i v prvním čtvrtletí 2014 stagnovat

10.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. prosince (ČTK) - Tuzemský pracovní trh zůstane v prvním čtvrtletí příštího roku ve stagnaci. Propouštět i nabírat zaměstnance chtějí čtyři procenta firem, vyplývá ze studie Manpower Index trhu práce. Průzkum se uskutečnil mezi zhruba 750 českými firmami. Také pro letošní čtvrté čtvrtletí plánovalo stejně firem pracovníky nabírat, jako je propouštět.

 

Celkem 91 procent firem nyní nepředpokládá žádné změny. Čistý index trhu práce tak má pro poslední čtvrtletí hodnotu nula. V předchozím čtvrtletí byl index rovněž na nule, nárůst zaměstnanců očekávala tři procenta firem, stejně jako jejich pokles.

"Prognózy na trhu práce bývají v prvním čtvrtletí tradičně nejslabší. Přestože Manpower index trhu práce předpovídá v náborech firem stagnaci, jde o nejoptimističtější předpověď pro první kvartál od roku 2008. Také podle sezonně očištěných dat bude nabírat více zaměstnavatelů, než je pro toto období obvyklé," komentovala na tiskové konferenci výsledky průzkumu generální ředitelka Manpower ČR a Slovensko Jaroslava Rezlerová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK