Rozpočtový deficit USA v listopadu klesl o více než pětinu

11.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 11. prosince (ČTK) - Rozpočtový deficit Spojených států se v listopadu meziročně snížil o 21 procent na 135 miliard dolarů (2,7 bilionu Kč) a byl nižší, než čekali analytici. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo tamní ministerstvo financí. Ke zlepšení stavu veřejných financí přispívají zejména vyšší daně, růst počtu nových pracovních míst a rovněž vládní výdajové škrty.

Vládní výdaje v listopadu klesly o pět procent na 318 miliard dolarů. Příjmy naopak o 13 procent vzrostly a dosáhly 182 miliard dolarů.

Za první dva měsíce nového fiskálního roku se deficit snížil o 22,7 procenta na téměř 227 miliard dolarů. Soukromí ekonomové podle agentury AP odhadují, že za celý letošní rok bude deficit činit kolem 600 miliard dolarů.

Deficit amerického státního rozpočtu se v letech 2007 až 2009 prudce zvýšil. Přispěla k tomu hospodářská recese, která měla nepříznivé dopady na daňové příjmy a zvýšila objem vyplácené podpory v nezaměstnanosti. Ekonomický růst, zvýšení daní a snížení federálních výdajů však v minulém fiskálním roce způsobily, že deficit klesl o téměř polovinu na 680 miliard USD a byl nejnižší za posledních pět let.

Zpráva o výrazném snížení deficitu přichází den poté, co vyjednávači amerického Kongresu oznámili dohodu, která zajistí financování federální vlády do října 2015. Dohoda mezi republikány a demokraty by měla ukončit tři roky nestability a rozpočtových střetů, které v říjnu vyvrcholily částečným uzavřením vládních úřadů. Dohodu nyní musejí schválit obě komory Kongresu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK