Pivovary Lobkowicz zvažují vstup na burzu

12.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. prosince (ČTK) - Společnost Pivovary Lobkowicz zvažuje vstup na pražskou burzu cenných papírů. Firma chce navýšit svůj základní kapitál, k úvaze o primární emisi akcií přivedla vlastníky společnosti poptávka ze strany lokálních investorů. Uvedl to dnes v tiskové zprávě generální ředitel společnosti Zdeněk Radil.

Mimořádná valná hromada skupiny, do které patří sedm regionálních pivovarů v Čechách a na Moravě, rozhodla v listopadu o navýšení základního kapitálu úpisem nových akcií. Ty chce nabídnout v omezeném počtu externím investorům formou neveřejné nabídky. Majitelé pivovarské skupiny si od případné emise slibují získání investorů i zvýšení povědomí o firmě mezi veřejností.

"V tuto chvíli uvažujeme o primární emisi akcií mateřské společnosti Pivovary Lobkowicz Group, a.s., která by měla být bezprostředně po emisi přijata k obchodování na trhu START provozovaném Burzou cenných papírů Praha," uvedl Radil. "Aktuálně je finalizován informační dokument, který bude předložen vybraným investorům a burze," dodal. Manažerem případné emise by podle něj byla Česká spořitelna.

"Poptávku po cenných papírech naší společnosti registrujeme jak od našich obchodních partnerů, tak i od našich konzumentů, kteří si piva z našich regionálních pivovarů oblíbili a jejich konzumací by tak po zakoupení akcií vlastně tvořili vlastní hodnotu," dodal Radil.

Součástí skupiny jsou pivovary v Uherském Brodě, Protivíně, Jihlavě, Hlinsku v Čechách, Klášteře Hradišti nad Jizerou, ve Vysokém Chlumci a Černé hoře na Blanensku. Majoritním vlastníkem společnosti je Martin Burda spolu s finančníkem Grzegorzem Hótou. Minoritní podíly ve firmě mají podnikatelka Eva Kropová a generální ředitel Radil.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK