Dolar sestoupil z pětiletých maxim k jenu, trh čeká na Fed

13.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. prosince (ČTK) - Dolar dnes sestoupil z pětiletých maxim vůči japonskému jenu a proti ostatním měnám zůstává stabilní. Investoři zachovávají opatrnost a připravují se na nadcházející zasedání americké centrální banky (Fed).

Dolar proti jenu klesl odpoledne o 0,2 procenta na 103,16 JPY, předtím v Asii ale vystoupil až na 103,92 JPY, maximum od října 2008. Proti euru americká měna mírně klesla na 1,3732 USD. Euro k jenu během dne vystoupilo až na pětiletý vrchol 142,81 JPY, později ale proti čtvrtečnímu závěru oslabilo o 0,4 procenta na 141,64 JPY.

Devizový trh nadále všeobecně očekává, že Fed začne ustupovat od své podpůrné měnové politiky nejdříve v březnu. Po sérii příznivých údajů z americké ekonomiky a náznacích činitelů banky se ale čím dál víc spekuluje o tom, že drobný zásah do svých nákupů dluhopisů by Fed mohl učinit již na zasedání příští týden.

Japonská měna letos oslabila proti dolaru o 19 procent a vůči euru ztratila téměř čtvrtinu hodnoty. Je to důsledek razantní politiky vlády a centrální banky, jejímž cílem je vyvedeni třetí největší světové ekonomiky z dlouhodobého útlumu a deflace.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK