Dolarové dluhopisy Ukrajiny v reakci na dohodu s Ruskem zpevňují

17.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. prosince (ČTK) - Dolarové dluhopisy ukrajinské vlády na mezinárodních trzích výrazně zpevňují. Reagují tak na oznámení přelomové dohody o rozšíření hospodářské spolupráce mezi Ruskem a Ukrajinou. Rusko v rámci dohody slíbilo, že koupí nové ukrajinské státní dluhopisy v hodnotě 15 miliard USD (asi 302 miliard Kč). Zpráva uklidnila obavy investorů, že Ukrajině brzy dojdou peníze.

"Pokud je to jednorázové, pak je to velmi významné a posílí to devizové rezervy, pravděpodobně je to zdvojnásobí," komentoval slíbený nákup dluhopisů analytik finančního ústavu Standard Bank Tim Ash. Devizové rezervy Ukrajiny v listopadu podle agentury Reuters klesly o téměř dvě miliardy dolarů na 18,8 miliardy USD (378,4 miliardy Kč).

Ukrajinské dluhopisy od minulého měsíce prudce klesaly. Propad způsobily protesty proti vládnímu rozhodnutí vycouvat z důležité obchodní dohody s Evropskou unií ve prospěch užších vazeb na Rusko. Investoři pochybovali, zda bude Ukrajina bez mezinárodní podpory schopna příští rok platit dluh v objemu zhruba sedmi miliard dolarů.

Po oznámení dohody s Ruskem dolarové dluhopisy Ukrajiny se splatností v roce 2023 zaznamenaly nejvyšší jednodenní nárůst od jejich prodeje na počátku letošního roku. Podle organizace Tradeweb cena těchto dluhopisů vzrostla na nejvyšší hodnotu za poslední dva měsíce. Dluhopisy splatné v roce 2014 pak vzrostly nejvýše za osm týdnů.

Adekvátně se pak vyvíjejí ceny takzvaných úvěrových swapů (CDS), které si investoři kupují jako pojištění proti nesplacení dluhopisů. Cena těchto swapů klesla o 0,11 procentního bodu na 10,48 procenta. To znamená, že když si někdo chce plně pojistit investici do ukrajinských státních dluhopisů ve výši deset milionů eur, bude ho roční pojištění stát 1,05 milionu eur.

Kreml rovněž Kyjevu snížil nákupní cenu ruského zemního plynu na 268,5 dolaru za tisíc metrů krychlových. To je proti současné ceně plynu pokles asi o třetinu. Ukrajina má přitom nyní dražší plyn, než je průměr v zemích Evropské unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK