Letecká společnost SAS vytvořila první roční zisk od roku 2007

19.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 19. prosince (ČTK) - Skandinávská letecká společnost SAS vytvořila za poslední finanční rok první celoroční zisk od roku 2007. Přepravce dnes podle agentury Reuters předpověděl, že v černých číslech zůstane i v tomto finančním roce, který začal v listopadu.

Zisk SAS před zdaněním dosáhl 433 milionů švédských korun (SEK, 1,3 miliardy Kč) ve srovnání se ztrátou 3,25 miliardy SEK v předešlém roce. V posledním čtvrtletí firma vydělala 442 milionů SEK hrubého.

SAS, kterou z 50 procent vlastní vlády Švédska, Norska a Dánska, se řadu let potýká s přebytkem přepravních kapacit a konkurencí nízkorozpočtových přepravců. K zisku se vrátila díky sérii restrukturalizačních programů.

Šéf SAS Rickard Gustafson uvedl, že pokud se nestane něco nepředvídatelného, zůstane společnost v zisku i v tomto roce. Dodal ale, že vzhledem k ostré konkurenci a stále nepříliš příznivé ekonomické situaci bude první čtvrtletí "mimořádně slabé".

SAS uvedla, že splnění finančních cílů posledního plánu restrukturalizace se opozdí. Plán předpokládá zvýšení provozní marže do roku 2014/15 nad osm procent. Za poslední rok měla SAS provozní marži 3,3 procenta.

Loni se SAS potácela na pokraji bankrotu. Přesvědčila ale banky a vlastníky, aby jí poskytli finanční injekci výměnou za plán rozsáhlého odprodeje aktivit a snížení mezd.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK