Na Frýdlantsku voda zdražila nejméně a bude i nejlevnější v kraji

20.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frýdlant (Liberecko) 20. prosince (ČTK) - Voda ve Frýdlantském výběžku na Liberecku zdraží v příštím roce o 3,08 procenta na 91,44 koruny za metr krychlový vody. Hlavními důvody jsou růst cen povrchové vody, inflace i klesající spotřeba vody. ČTK o tom dnes informoval ředitel Frýdlantské vodárenské společnosti (FVS) Petr Olyšar. Zdražení na Frýdlantsku je v kraji nejnižší a voda tam bude nejlevnější.

"Naše modelová čtyřčlenná rodina spotřebuje ročně 146 kubíků vody. V roce 2013 taková rodina zaplatila za vodné a stočné 12.951 Kč, v příštím roce si připlatí 400 korun navíc. Je to nejmenší zdražení za poslední roky," uvedl Olyšar.

Na Semilsku domácnosti v příštím roce zaplatí za krychlový metr 95,98 Kč. VHS Turnov jim cenu oproti letošnímu roku zvýšil o 5,65 procenta. Více zdražuje i Severočeská vodárenská, která zásobuje většinu Libereckého kraje. Zvýší příští rok cenu za krychlový metr o 3,9 procenta na 92,46 Kč.

Obyvatele Frýdlantské výběžku uchránilo podle Olyšara před razantnějším zdražením dobré hospodaření společnosti. FVS se podařilo snížit cenu za povinné rozbory pitné vody, méně platí i za silovou elektřinu a likvidaci kalů. "Bohužel ale nedokážeme zabránit dalším vlivům na konečnou cenu. Musíme například o 1,5 procenta navýšit mzdy zaměstnanců. Navíc zdražila i povrchová voda a především poklesla spotřeba vody," vysvětlil ředitel.

Ještě v roce 2011 firma prodala téměř 904.000 metrů krychlových vody a odkanalizovala přes 472.000 metrů krychlových vody. Pro rok 2014 počítá, že dodá skoro o desetinu vody méně a odkanalizuje "jen" 394.000 metrů krychlových vody. "Výraznější pokles spotřeby by měl za následek opětovné zdražování. Je to sice paradox, ale stejně paradoxní situaci čelí všechny vodohospodářské společnosti. Náklady na údržbu a provoz vodovodního řádu nebo kanalizací spotřeba vody neovlivní, tyto výdaje zůstávají stejné," konstatoval Olyšar.

FVS vznikla v roce 2004 transformací Frýdlantského vodárenského sdružení. Akcionáři společnosti je 18 měst a obcí Frýdlantského výběžku. FVS vodou zásobuje 23.000 obyvatel regionu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK