MMF: Oddlužování Kypru může podkopávat ekonomiku celé desetiletí

23.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nikósie 23. prosince (ČTK) - Snahy Kypru o oddlužování mohou oslabovat jeho ekonomický výkon celé desetiletí. Uvedl to dnes Mezinárodní měnový fond (MMF). Fond ve své druhé zprávě o pokroku Kypru v zotavování se z bankovní krize konstatoval, že země plní záchranný program podle plánu.

Kypr se v březnu dohodl s Evropskou unií a MMF na tříletém záchranném programu v celkovém objemu deset miliard eur (zhruba 275 miliard Kč). V rámci dohody země musela zabavit část vkladů v kyperských bankách a zároveň zredukovat svůj přebujelý bankovní sektor.

MMF uvedl, že hospodářský pokles Kypru je něco mírnější, než se původně čekalo, a ostrovní ekonomice nyní pomáhá oživení v eurozóně. Počátkem prosince fond snížil odhad letošního poklesu ekonomiky na 7,7 procenta z původní předpovědi 8,7 procenta. Nadále však předpovídá, že úhrnný propad za tento a příští rok dosáhne 13 procent.

Podle fondu bude propad kyperské ekonomky celkově prudší a její oživování pomalejší než u většiny ostatních zemí eura, které kvůli dluhové krizi přijaly záchranné úvěry. Odráží to nutnost snižovat rozsáhlé zadlužení firem a domácností. Celkový dluh soukromého sektoru dosahoval na konci minulého roku 280 procent HDP, což je jedna z nejvyšších úrovni v eurozóně. "Oddlužování bude brzdou růstu pět až deset příštích let," uvedl MMF podle agentury Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK