Čínská ekonomika letos zpomalí na 7,6 procenta, odhaduje vláda

26.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 26. prosince (ČTK) - Čínská ekonomika v letošním roce mírně zpomalí růst, i tak by se ale měl hrubý domácí produkt zvýšit o 7,6 procenta. Odhaduje to tamní vláda. Loni byl růst o desetinu procentního bodu vyšší, nicméně proti růstu 14,2 procenta z roku 2009 bude ten letošní růst jen asi poloviční.

Odhad, o němž informovala státní tisková agentura Nová Čína, je nepatrně nad cílovou hodnotou 7,5 procenta. Kabinet nicméně upozornil, že ekonomika čelí tlaku na další pokles tempa růstu.

"Nemůžeme popřít, že ekonomika nečelí tlaku na další zpomalení," podotkl ministr zodpovědný za plánování Sü Šao-š'. Kabinet upozornil například i na rostoucí mzdové náklady, problémy se znečištěním životního prostředí a na slabou globální poptávku. V důsledku toho se některá odvětví potýkají s nadvýrobou.

Komunističtí lídři se snaží ekonomiku navigovat k pomalejšímu, zato ale stabilnějšímu růstu. Nečekaně prudké zpomalení tempa v loňském a letošním roce však vyvolává obavy ze ztráty pracovních míst. Tomu se vláda snaží za každou cenu zabránit, neboť je to politicky horké téma. Peking proto v polovině tohoto roku přikročil k mimořádnému opatření a zvýšil výdaje, aby pokles zpomalil. Investice šly převážně do infrastruktury, například do výstavby železnic, a na veřejné práce.

Čína má druhou největší ekonomiku na světě a od reforem v 80. letech dosahovala průměrného růstu těsně pod deset procent ročně. Vláda má snahu, aby se čínská ekonomika změnila a kladla větší důraz na spotřebu. Prozatím dominovala výroba.

Vláda také uvedla, že míru registrované nezaměstnanosti ve městech hodlá příští rok udržet pod 4,6 procenta. To je stejný cíl, jaký měla vláda i na letošní rok. Premiér Li Kche-čchiang v říjnu prohlásil, že ekonomika musí růst tempem alespoň 7,2 procenta, aby mohlo za rok vzniknout deset milionů nových pracovních příležitostí. V tom případě by nezaměstnanost ve městech dosahovala asi čtyř procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK