Dolar je na pětiletém maximu k jenu, pomáhá mu postoj Fedu

26.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. prosince (ČTK) - Americký dolar dnes vystoupil na pětileté maximum vůči japonskému jenu a k růstu jeho kurzu přispívá zejména očekávání, že americká centrální banka (Fed) bude pokračovat v omezování podpůrných opatření. Růst kurzu ale podporuje i statistika, která ukázala, že počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA klesl na téměř měsíční minimum.

Dolar k jenu dnes vystoupil až na 104,84 JPY, a dostal se tak nad hodnoty z minulého týdne, kdy zpevnil na 104,63 JPY. Odpoledne se ale kurz pohyboval kolem 104,77 JPY, což byl denní nárůst o 0,4 procenta.

Obchodníci ale poukazují na to, že dolar se nyní bude těžko dostávat nad hranici 105 JPY, protože bude narážet na silný odpor v podobě otevřených opčních kontraktů. Pokud se nad tuto úroveň dostane, nebude to asi dřív, než příští týden, kdy se vrátí z dovolené většina obchodníků. Tento týden jsou totiž kvůli vánočním svátkům zavřena některá klíčová finanční centra, především v Evropě a Severní Americe.

Euro k dolaru se bez výraznějších změn pohybovalo kolem 1,3682 USD, a už je poměrně výrazně vzdáleno hodnotám z minulého týdne, kdy se prodávalo za více než 1,38 USD. Euro k jenu také zdolalo pětileté maximum a vystoupilo na 143,52 JPY. Za den je to nárůst o 0,5 procenta.

Zatímco Fed se chystá svou měnovou politiku zpřísňovat, japonská centrální banka jde opačným směrem, aby zastavila deflaci a nastartovala ekonomiku. "Právě vyhlídky na protichůdnou měnovou politiku teď nejvíce tlačí kurz jenu dolů," podotkl analytik John Doyle ze společnosti Tempus ve Washingtonu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK