Prodej zařízení s Androidem prý letos přesáhne miliardu kusů

07.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. ledna (ČTK) - Prodej chytrých telefonů či tabletových počítačů s operačním systémem Android od amerického internetového gigantu Google letos překročí hranici jedné miliardy kusů. Podle serveru BBC to vyplývá z odhadů, které dnes zveřejnila výzkumná organizace Gartner. Mobilů, hodinek a dalších zařízení s Androidem se na celém světě prodá odhadem 1,1 miliardy kusů. Oproti loňsku by to byl nárůst o 26 procent.

Celkově Gartner podle webu techcrunch.com očekává, že světové dodávky osobních počítačů, tabletů a mobilních zařízení letos dosáhnou 2,48 miliardy kusů. Oproti loňsku to je zvýšení o 7,6 procenta.

Android se instaluje do produktů asijských výrobců elektroniky Samsung, HTC, Sony a dalších firem. Gartner odhaduje, že nejsilnější poptávka letos bude na rozvíjejících se trzích.

Operační systémy iOS a Mac OS amerického výrobce elektroniky Apple, předního konkurenta Samsungu, se letos objeví ve 344 milionech nových telefonů iPhone a tabletů iPad a počítačů Mac, odhaduje podle agentury Reuters také Gartner. Oproti loňskému množství produktů na trhu je to zvýšení o 28 procent.

Uživatelé zařízení s Androidem si ve srovnání se zákazníky Applu kupují levnější zařízení, uvádí v dnešním prohlášení analytička Annette Zimmermanová. "Není pochyb o tom, že tu je rovnice množství versus cena," tvrdí také podle agentury Reuters.

Operační systém Windows od softwarového gigantu Microsoft se letos objeví odhadem ve 360 milionech nových zařízení. Oproti loňsku to je víc přibližně o desetinu. Windows je jedničkou v segmentu osobních počítačů a laptopů. Trh s těmito zařízeními ale zasáhla rostoucí popularita tabletových počítačů. Letos by měl jejich prodej stoupnout odhadem o 47 procent na 263 milionů, předpokládá Gartner. Prodej mobilů podle analytiků firmy letos nadále poroste, ale pomaleji. Pozornost se přitom bude přesouvat z prémiových výrobků na zařízení střední úrovně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK