Dolar po údajích o zahraničním obchodě zpevňuje

07.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. ledna (ČTK) - Dolar dnes na devizových trzích zpevňuje vůči euru i japonskému jenu. Americkou měnu podpořily nejnovější údaje o zahraničním obchodě USA, které naznačují, že americká ekonomika možná ve čtvrtém čtvrtletí rostla rychleji, než se nyní čeká.

Kolem 17:15 SEČ euro vůči dolaru ztrácelo 0,2 procenta na 1,3608 USD, k jenu ale vykazovalo růst o 0,2 procenta na 142,37 JPY. Dolar vůči jenu pak přidával 0,4 procenta na 104,61 JPY.

Schodek zahraničního obchodu USA byl podle zprávy amerického ministerstva obchodu v listopadu nejnižší za čtyři roky. Vývoz ze země byl rekordní a pokles cen ropy zpomalil růst dovozu. Nižší deficit by tak mohl ekonomy přimět ke zlepšení odhadu ekonomického růstu za poslední čtvrtletí roku.

Silnější ekonomický růst by mohl způsobit, že americká centrální banka (Fed) urychlí snižování nákupů dluhopisů. Většina analytiků se domnívá, že Fed bude snižovat nákupy dluhopisů velmi pomalu.

Devizové trhy se nyní zaměří na páteční zprávu o vývoji nezaměstnanosti v USA. Ta by mohla blíže naznačit, jakým tempem bude Fed pokračovat v omezování stimulačního programu. Ještě před zprávou o nezaměstnanosti bude také zveřejněn zápis z posledního zasedání Fedu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK