Dolar po zprávě o zaměstnanosti v soukromém sektoru zpevňuje

08.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. ledna (ČTK) - Dolar dnes na devizovém trhu posiluje. Zájem o americkou měnu podle analytiků podpořily příznivé údaje o vzniku nových pracovních míst v soukromém sektoru USA, které naznačily, že růst americké ekonomiky na konci roku nabral na rychlosti.

Kolem 17:30 SEČ euro vůči dolaru ztrácelo 0,2 procenta na 1,3587 USD, vůči japonskému jenu pokles činil 0,1 procenta na 142,45 JPY. Dolar k jenu odepisoval 0,1 procenta na 104,84 JPY.

Organizace ADP dnes uvedla, že v americkém soukromém sektoru vzniklo v prosinci 238.000 nových pracovních míst, což je nejvíce za 13 měsíců. Vysoký růst zaznamenal zvláště stavební sektor. Současně byl směrem vzhůru zpřesněn také údaj za listopad.

Zpráva ADP přichází dva dny před důležitou vládní zprávou o vývoji nezaměstnanosti, která zahrnuje soukromý i státní sektor. Zpráva by měla naznačit, jak rychle bude centrální banka USA (Fed) letos pokračovat v omezování svého programu nákupu dluhopisů.

Obchodníci současně čekají na zápis z posledního zasedání Fedu. Zpráva, která bude zveřejněna dnes večer, by mohla naznačit, jak dlouho ještě chce Fed držet úrokové sazby na rekordním minimum.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK