Portugalsko chce letos z emisí dluhopisů získat až 13 miliard eur

15.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 15. ledna (ČTK) - Portugalsko plánuje získat v tomto roce až 13 miliard eur (356,6 miliard Kč) z emisí státních dluhopisů. Portugalská ekonomika se zotavuje z úvěrové krize a Lisabon se letos chystá ukončit mezinárodní úvěrový program. Aukce státních dluhopisů by chtěl obnovit v letošním prvním pololetí, oznámila dnes portugalská agentura pro správu dluhu IGCP.

Portugalsko minulý týden úspěšně vydalo první pětiletý dluhopis od dluhové krize v objemu 3,25 miliardy eur (89,1 miliardy Kč) a ukázalo tím, že se už může bez potíží samo financovat na trhu dluhopisů.

Vládní agentura IGCP dnes sdělila, že plán nyní počítá s emisemi státních dluhopisů za 11 až 13 miliard eur. Rozpočet pro letošní rok, který byl zveřejněn v prosinci, přitom předpokládal emise dluhopisů za 10,5 miliardy eur.

Portugalsko přijalo v květnu 2011 tříletý mezinárodní záchranný program Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) jako třetí země eurozóny. Ukončit by ho měl v polovině roku. Následoval by tak Irsko, další členský stát EU zachraňovaný před lety mezinárodními věřiteli, které svůj úvěrový program ukončilo na konci minulého roku.

Portugalsko dnes uskutečnilo aukci dluhopisů s kratší dobou splatnosti. Úrok u dluhopisů s roční splatností činil 0,869 procenta. Je to méně než úrok 1,49 při podobné aukci v listopadu a zároveň jde o nejnižší hodnotu úroku od konce roku 2009. Podle agentury Reuters jde o další důkaz, že země si postupně získává důvěru investorů a její ekonomika se zotavuje z nejhoršího propadu od 70. let minulého století.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK