AB InBev jedná o koupi korejského pivovaru Oriental Brewery

17.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Hongkong 17. ledna (ČTK) - Největší světový producent piva Anheuser-Busch InBev jedná o opětné koupi jihokorejské společnosti Oriental Brewery, kterou v roce 2009 prodal investiční skupině KKR & Co. Agentuře Reuters to dnes sdělili lidé obeznámení s jednáním, Rozhovory o transakci se nacházejí v pokročilé fázi a AB InBev údajně za korejskou firmu nabízí přes 4,5 miliardy dolarů (91 miliard Kč).

AB InBev jedná kromě KKR s další investiční firmou Affinity Equity Partners, které KKR část svého podílu v Oriental Brewery prodala. Podle zdrojů by obě strany měly dospět k dohodě do konce ledna. Žádná z firem zprávu nekomentovala.

AB InBev prodal Oriental Brewery do rukou KKR před pěti lety za 1,8 miliardy dolarů. Belgický InBev si tím snížil dluh, který narostl po převzetí americké Anheuser-Busch o rok dříve.

InBev v roce 2008 převzal amerického konkurenta Anheuser-Busch za 52 miliard dolarů. Skupina v roce 2009 prodala Pivovary Staropramen a další aktivity ve východní Evropě firmě CVC Capital Partners, od které je loni získala severoamerická pivovarská skupina Molson Coors Brewing Company.

AB InBev má v portfoliu asi 200 značek z celého světa, včetně značek Budweiser, Beck's nebo Stella Artois. Od americké Anheuser-Busch zdědil řadu dlouhodobých právních sporů s českobudějovickým Budvarem o značku Budweiser a její různé obměny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK