Lesy ČR vyhrály soudní spory s firmami CE WOOD a LST o 101 mil.Kč

20.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 20. ledna (ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) vyhrál minulý týden soudní spory s insolvenčním správcem firmy CE WOOD a s lesnickou společností LST o celkem 101 milionů korun. Zkrachovalé firmě CE WOOD Lesy ČR nemusejí platit 86,4 milionu korun, rozsudek v tomto sporu je pravomocný. Firma LST se po státním podniku domáhala zaplacení 14,6 milionu korun, rozsudek není pravomocný. ČTK to dnes řekl mluvčí LČR Zbyněk Boublík. LČR patří polovina lesů v zemi, firma vykazuje roční zisky v řádu miliard korun.

Insolvenční správce firmy CE WOOD Jiří Ostravský se po Lesích ČR domáhal vrácení kupní ceny dříví, které firma CE WOOD odebrala od LČR v roce 2008, a které následně Lesům ČR i zaplatila. "Žalobu v prvním stupni zamítl Krajský soud v Hradci Králové, Vrchní soud v Praze jako odvolací soud pak prvostupňový rozsudek minulý týden potvrdil," uvedl mluvčí.

Firma LST se u hradeckého krajského soudu domáhala peněz, o něž se Lesy ČR údajně obohatily nesprávným účtováním ceny dříví v roce 2011. Spor o ceny dříví vznikl kvůli tomu, že Český statistický úřad tehdy nevydal index cen dříví pro 1. čtvrtletí 2011, podle kterého se ceny dřeva měly odvíjet. "Vzhledem k tomu, že obdobné žaloby vznesli i další smluvní partneři, Lesy ČR věří, že podnik bude úspěšný i v těchto sporech," uvedl mluvčí. Hradecký soud verdikt vynesl minulý týden a firma LST se proti němu může odvolat k pražskému vrchnímu soudu.

Na konci loňského roku byly Lesy ČR úspěšné i ve dvou jiných sporech. Loni v prosinci vyhrály u Okresního soudu v Hradci Králové spor o více než 4,2 miliardy korun, které po nich požadovala zkrachovalá lesnická firma Less & Forest. Less & Forest a insolvenční správkyně firmy svůj nárok zdůvodnily údajnou neplatností smluv o komplexních lesnických činnostech a prodeji dříví. Rozsudek dosud není pravomocný. V prosinci 2013 také hradecký krajský soud rozhodl, že LČR nemusí platit firmě CE WOOD 3,72 miliardy korun. Firma nárok vůči LČR opírala o údajnou nekalou soutěž, které se podle ní státní podnik dopustil v roce 2005. Rozsudek také není pravomocný.

ry jpt

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK