PwC: Šéfové podniků chtějí změny v daňovém systému

22.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Davos 22. ledna (ČTK) - Šéfové podniků z celého světa nejsou spokojeni se současným stavem mezinárodního daňového systému a požadují jeho reformu. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC). Průzkum podle serveru CNBC ukázal i rostoucí optimismus ředitelů ohledně vývoje světové ekonomiky.

PwC dnes představila výsledky průzkumu na zasedání Světového ekonomického fóra (WEF) ve švýcarském Davosu. Průzkum zahrnuje internetové odpovědi 1344 generálních ředitelů z 68 zemí.

"Téměř dvě třetiny generálních ředitelů tvrdí, že mezinárodní daňový systém potřebuje revizi," uvedla PwC. Dodala, že se zlepšením stavu světové ekonomiky letos počítá 44 procent ředitelů, zatímco loni to bylo pouze 18 procent.

Nejoptimističtější ohledně krátkodobých vyhlídek světové ekonomiky jsou podle průzkumu šéfové podniků v západní Evropě. Ředitelé ve střední a východní Evropě mají v hospodářské vyhlídky naopak nejnižší důvěru.

Většina ředitelů podle průzkumu souhlasí s tím, že nadnárodní podniky by měly vykazovat příjmy, zisky i daně ve všech zemích, ve kterých působí, a že daňové úřady po celém světě by měly sdílet údaje o firmách.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) loni představila návrh na zavedení nových daňových pravidel, která by znesnadnila ukrývání peněz v daňových rájích a nutila firmy odvádět daně v zemích, kde vytvářejí zisky. Návrh podpořili i vedoucí představitelé skupiny předních vyspělých a rozvíjejících se zemí G20.

Ke změně daňových pravidel nutí vlády vysoké rozpočtové deficity a pobouření veřejnosti nad vnitřními firemními strukturami, které umožňují převádět zisky do zemí s nízkým zdaněním nebo rovnou do daňových rájů. Týká se to zejména internetových a technologických kolosů jako je Google či Apple, jejichž ředitele si loni kvůli tomu předvolali zákonodárci v USA a Velké Británii.

Podle průzkumu PwC však pouze čtvrtina generálních ředitelů očekává, že snaha OECD o reformu mezinárodního daňového systému bude během několika příštích let úspěšná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK