Nokia měla čtvrtletní ztrátu, její tržby prudce klesly

23.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Helsinky 23. ledna (ČTK) - Finská společnost Nokia, která prodává svou divizi mobilních telefonů americkému Microsoftu, utrpěla v posledním loňském čtvrtletí ve zbylé části jejího podnikání čistou ztrátu 25 milionu eur (687 milionů Kč) proti zisku 193 milionům eur o rok dříve. Tržby její divize telekomunikačních zařízení NSN, hlavní součásti firmy po odprodeji mobilní divize, se v meziročním srovnání propadly o 22 procent na 3,1 miliardy eur. Plyne to z dnešních údajů společnosti.

Celkové tržby Nokie bez započítání divize mobilních telefonů klesly o 21 procent na 3,5 miliardy eur, proti předešlému čtvrtletí se ale zvýšily o 18 procent. Za celý rok se výnosy snížily o 17 procent na 12,7 miliardy eur.

Tržby divize mobilních telefonů, jejíž prodej nyní firma dokončuje, klesly o 1,1 miliardy na 2,6 miliardy eur. Tato součást vykázala provozní ztrátu 191 milionů eur proti zisku 97 milionů eur před rokem.

Výsledky divize Nokia Solutions and Network (NSN) skončily podle agentury Reuters mírně pod očekáváním analytiků. Akcie firmy na zprávu reagovaly propadem o zhruba čtyři procenta.

Nokia se snaží posílit svou zbylou hlavní součást v době, kdy telefonní operátoři v Evropě spíše omezují výdaje a kontrakty jí ubírá silná konkurence v čele se švédskou Ericsson a čínskou Huawei Technologies. Nokia loni odkoupila podíl německého Siemense v NSN a snížila v ní počet zaměstnanců o 21.000.

Microsoft se v září s Nokií dohodl na koupi její hlavní součásti za 5,4 miliardy dolarů (109 miliard Kč). Minulý měsíc dohodu schválily regulační úřady v USA a Evropské unii. Dokončení transakce, v níž Microsoft získá i licenci na používání řady patentů Nokie, se očekává v prvním čtvrtletí. Hodnota akcií Nokie se od zprávy o transakci zdvojnásobila.

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě. Z první příčky ji však předloni sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK