Vyšší úroky podle ministra tureckou ekonomiku výrazněji nepoškodí

29.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Istanbul 29. ledna (ČTK) - Prudké zvýšení úrokových sazeb v Turecku tamní ekonomiku výrazněji nepoškodí. Řekl to dnes turecký ministr financí Mehmet Şimşek. Dodal, že je zatím brzy na úpravu vládní prognózy, podle které by měla turecká ekonomika v letošním roce vykázat růst v rozsahu čtyř procent.

Turecká centrální banka přikročila k prudkému zvýšení úroků navzdory nelibosti premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, který se obává negativních dopadů na hospodářský růst. Banka v úterý večer zvýšila klíčovou úrokovou sazbu na 12 procent z předchozích 7,75 procenta. Snaží se tak dostat pod kontrolu inflaci a podpořit domácí měnu, která v posledních týdnech prudce oslabovala.

Výrazný růst kurzu turecké liry po ohlášení rozhodnutí centrální banky podle ministra ukazuje, že Turecko získalo zpět důvěru finančních trhů. Şimşek podle agentury Reuters také řekl, že současný hospodářský vývoj bude mít pouze omezený dopad na vládní rozpočet.

K dřívějšímu poklesu kurzu liry přispěl korupční skandál, který by mohl destabilizovat celou tureckou vládu. Cílem vyšších úrokových sazeb je přilákat do Turecka peníze investorů, a podpořit tak poptávku po turecké měně.

Dolar vůči turecké liře po zvýšení úroků klesl až na 2,165 TRY z pondělního rekordu 2,39 TRY za USD. Lira tak zažila nejprudší růst za pět let. Vzhůru dnes zamířila i turecká akciová burza. Zvýšení úroků v Turecku navíc přispělo k zastavení širšího výprodeje akcií na rozvíjejících se trzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK