Daně z nemovitosti letos zvýšilo více obcí než loni

30.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. ledna (ČTK) - Navýšení daně z nemovitých věcí, dříve daň z nemovitosti, pomocí takzvaného místního koeficientu využilo letos přibližně 530 obcí a měst z celkového počtu 6248 obcí. Nejvíce jich stanovilo místní koeficient na hodnotu dva. Vyplývá to z informací ČTK od Generálního finančního ředitelství. Loni využilo navýšení místního koeficientu o zhruba 20 obcí méně.

Místní koeficient si mohou obce stanovit od roku 2009 v hodnotě dva, tři, čtyři nebo pět. Lze tak zvýšit sazbu daně u všech nemovitostí s výjimkou orné půdy, chmelnic, vinic, zahrad, ovocných sadů a trvalých travních porostů. Obce tak získaly tímto nástrojem možnost zvýšit své příjmy z daně z nemovitostí a tím i své celkové příjmy. Daň z nemovitosti je totiž 100procentním příjmem dané obce. Na hodnotu pět stanovilo místní koeficient podle dat finanční správy letos 17 obcí stejně jako loni. Jde například o obce Temelín, Dukovany nebo Boží Dar.

Nově letos vyžil místní koeficient například Abertam, Ivanovice na Hané, Kralupy nad Vltavou nebo obec Lety. Naopak zrušila jej obec Potštejn nebo Syrovice.

Na dani z nemovitosti, která je 100procentním příjmem obcí, finanční úřady loni vybraly 9,85 miliardy korun, předloni to bylo 9,5 miliardy korun.

Daň z nemovitostí se skládá z daně z pozemků a z daně ze staveb a jednotek, jejichž sazby se odvíjejí od charakteru nemovitosti. Daň se poté ještě násobí koeficientem, který je stanoven dle velikosti obce, a případně právě místním koeficientem.

Konečným termínem pro podání daně z nemovitých věcí je letos pátek, v případě opoždění hrozí sankce minimálně 200 korun. Dříve minimální sankce 500 korun se nyní vztahuje na případy, kdy poplatník nepodá daňové přiznání vůbec. Daňové přiznání k dani z nemovitosti se přitom podává jen jednou, a to po pořízení nemovitosti nebo v případě změny.

Povinnost podat daňové přiznání vzniká také u pronajatých pozemků původně v katastru evidovaných zjednodušeným způsobem, u nichž byl dosud poplatníkem nájemce. Pokud u těchto pozemků proběhla v minulém roce digitalizace, podává nyní daňové přiznání za tyto pozemky jejich vlastník.

Platit daň z nemovitosti je ovšem třeba každý rok, přičemž finanční úřady poplatníkům zasílají složenky s uvedenou výší stanovené daně. Pokud celková daňová povinnost u jednoho správce daně činí méně než 30 korun, daň se neplatí. Daň z nemovitosti je třeba uhradit do konce května.

Od loňska noví majitelé nemovitostí vyplňují a podávají pouze jedno daňové přiznání za všechny své nemovitosti, které se nachází na území jednoho kraje. Obdobně to bude i s placením daně z nemovitosti, jednotlivé platby za více nemovitostí v jednom kraji jsou sloučeny do jedné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK