Pražské letiště vybuduje stanoviště pro obří dopravní letadla

05.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. února (ČTK) - Letiště Václava Havla v Praze finišuje přípravy na odbavování obřích letadel, jako je například Airbus A380 nebo nejdelší verze konkurenčního Boeingu 777. Tato letadla by mohla v Praze bez omezení přistávat od poloviny příštího roku, kdy by mělo být hotové stanoviště na odbavení těchto letounů. Samotná přestavba stání pro letadla by podle odhadů letiště měla vyjít na 138 milionů korun, vyplývá z informací zveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek.

"V současnosti nemáme stojánku, která by mohla odbavovat letadla tohoto typu a zejména právě Airbus A 380 bez omezení okolního provozu," řekla ČTK mluvčí pražského letiště Eva Krejčí. Obří letadlo sice už v Ruzyni několikrát přistálo, při současné infrastruktuře letiště ale odbavování takto velikých strojů představuje riziko možného zpoždění dalších letů. Ty by musely být odsunuté na jiná stání, kam obvykle nepřistávají, což by mělo dopad na omezení kapacity letiště, dodala mluvčí.

Úpravy stání počítají s vybudováním tří nových nástupních mostů, které mají výrazně urychlit nástup cestujících do letounu. Upravit se rovněž musí okolí stanoviště a další infrastruktura přímo v terminálu tak, aby bylo možné včas odbavit potřebné množství pasažérů.

Ambici rozšířit kapacity letiště o možnost odbavovat největší dopravní letadla oznámilo pražské letiště v roce 2011, kdy se na ploše letiště objevil A380 Poprvé. Letiště kvůli tomu v minulosti například modernizovalo původní nástupní mosty.

Airbus A380, který je největším dopravním letadlem současnosti, dokáže přepravit až 855 cestujících a zhruba 550 cestujících dokáže maximálně přepravit druhý uvažovaný stroj. Z aerolinií, které na pražské letiště létají, využívá Airbus A380 Lufthansa, Korean Air, Air France, British Airways nebo společnost Emirates.

Podobné zařízení, jaké má v současnosti vzniknout v Ruzyni, mají z velkých evropských letišť například Mnichov, Frankfurt nebo Paříž. Z letišť velikostí odpovídajících pražskému ruzyňskému letišti pak dále například letiště v Curychu nebo Manchesteru.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK