ČSÚ: Do lázní loni přijelo rekordních 747.000 hostů

10.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. února (ČTK) - Do tuzemských lázní loni přijelo rekordních 747.000 hostů, což je meziročně nárůst o pět procent. K růstu přispěli zejména zahraniční hosté, kterých se ubytovalo 375.000, tedy meziročně o sedm procent víc. Domácích lázeňských hostů přibylo 2,9 procenta na 371.000 lidí. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Stejně jako v roce 2012 se tak v hromadných lázeňských ubytovacích zařízeních ubytovalo více zahraničních turistů než českých. "Zároveň se opět jedná o překonání rekordního počtu lázeňských hostů, když v roce 2012 přijelo do českých lázeňských ubytovacích zařízení necelých 711.000 turistů," uvedl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek ze společnosti Mag Consulting.

Přestože podle Beránka příjezdy hostů v loňském roce dosáhly rekordních hodnot, celkový počet přenocování klesl z 6,7 na šest milionů. Zatímco u zahraničních hostů byl zaznamenán nárůst o 1,8 procenta v počtu přenocování, u domácích návštěvníků poklesl o 18,7 procenta. Počet přenocování Čechů v lázeňských ubytovacích zařízeních klesl loni na dosavadní minimum 2,9 milionu.

"Na velmi nízkém počtu přenocování rezidentů se podepsal účinek vyhlášky ministerstva zdravotnictví o stanovení Indikačního seznamu pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči o dospělé, děti a dorost, která platí od 1. října 2012 a mj. zkracuje délku komplexní a příspěvkové lázeňské péče," dodal Beránek.

Průměrná doba přenocování v lázních loni činila 8,1 noci, a je tak téměř třikrát vyšší něž průměrná doba přenocování v tuzemských hotelech a penzionech. Do českých lázní jezdí nejvíce turisté z Německa a Ruska. Loni se ale zvýšil meziročně o 96 procent počet turistů z Jižní Koreje a z Polska (o 52,8 pct). Z Číny přijelo do tuzemských lázní o 50 procent víc hostů, celkem 2221. O třetinu víc také přijelo Izraelců. Nejvyšší nárůst v počtu cizinců registroval Královehradecký kraj.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK