Reuters: Vodafone učinil nabídku na převzetí operátora Ono

10.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Madrid 10. února (ČTK) - Britská telekomunikační skupina Vodafone učinila nabídku na převzetí největšího španělského provozovatele kabelového připojení Ono. Agentuře Reuters to sdělily zdroje obeznámené se záležitostí. Hodnota španělského podniku by podle zdrojů mohla činit nejméně sedm miliard eur (192,8 miliardy Kč). Vodafone a Ono se ke zprávám odmítly vyjádřit.

Vodafone údajně nabídku učinil majitelům firmy Ono, jimiž jsou investiční fondy Providence Equity Partners, Thomas H. Lee Partners, CCMP Capital Advisors a Quadrangle Capital. Podle webu španělské firmy tyto subjekty dohromady vlastní 54 procent akcií podniku. Zdroje tvrdí, že může jít již o druhou nabídku Vodafonu, neboť první nabídka byla zamítnuta.

Společnost Ono letos plánovala primární emisi akcií, aby využila vlny zájmu investorů o rostoucí kabelový sektor. Majitelé firmy by ale prý nyní mohli uvažovat o přímém prodeji. Zájem o Ono v minulých týdnech vyjádřila také americká společnost Liberty Global, jejíž operátor UPC je jedničkou na českém kabelovém trhu.

Španělsko je spolu s Francií jednou z mála evropských zemí, kde Liberty Global miliardáře Johna Maloneho zatím nepůsobí. Největší evropský mobilní operátor Vodafone zase hromadí širokopásmové kapacity, aby mohl zákazníkům nabízet balíky služeb.

Představenstvo společnosti Ono čítá 13 členů. Fondy v něm mají pět křesel. To znamená, že by musely přesvědčit další nejméně dva členy, aby případnou dohodu podpořili.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK