Šéf listu Libération kvůli sporu o restrukturalizaci rezignuje

13.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 13. února (ČTK) - Ředitel třetího největšího francouzského deníku Libération Nicolas Demorand (42) dnes oznámil, že po třech letech ve funkci rezignuje. Libération, který v roce 1973 pomohl založit francouzský filosof Jean-Paul Sartre, prochází těžkou finanční krizí. Vlastníci nedávno přišli s návrhem přeměnit periodikum na určitou formu komunitní sítě, s čímž ale nesouhlasí zaměstnanci. Plán restrukturalizace, za kterým podle zpravodajské stanice BBC stojí právě Demorand, zaměstnanci listu o víkendu odsoudili.

"Rozhodl jsem se rezignovat na funkci ředitele a opustit Libération," řekl Demorand v rozhovoru s deníkem Le Monde. "Mám za to, že je třeba odblokovat situaci, ve které se Libération nachází, a také velmi jasný střet mezi redakcí a částí akcionářů," podotkl. Podle webu Libération dnes o svém rozhodnutí Demorand informoval e-mailem i redakci listu. Doufá prý, že jeho odchod "usnadní dialog".

Libération se stal stálicí na novinových stáncích, zvláště pak v Paříži, která se kloní k levici. Pozornost poutal svým důrazem na fotografie a často bojovné postoje. Už dlouho ale zaostává za prestižnějšími deníky Le Monde a Le Figaro, a s nákladem jen 100.000 výtisků je pro své podílníky ztrátovým podnikem.

Akcionáři minulý pátek představili projekt, podle kterého by se z listu měla stát společenská síť, která by poskytovala obsah multimediálním platformám. Ze sídla redakce by se stal kulturní prostor s barem, restaurací či televizním studiem.

Nečekané oznámení ale ohromilo zaměstnance. Ti podle agentury AFP několik měsíců jednali o programu úspor, který ovšem s tímto plánem neměl žádnou souvislost. Nesouhlas s plánem restrukturalizace vyjádřili novináři o víkendu v článku na první straně novin. "Jsme noviny, ne restaurace, ne sociální síť, ne kulturní prostor," stálo mimo jiné na titulní straně deníku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK