Ropa Brent po třech dnech klesla, ztráty zmírnila zpráva IEA

13.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. února (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent dnes poprvé po třech dnech klesla a zamířila ke 108 dolarům za barel. Trhy tak reagují na očekávané snížení poptávky během období údržby rafinerských zařízení. Ztráty Brentu ale pomohla snížit zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA), podle které se zásoby ropy ve vyspělém světě ke konci roku snížily o 137 milionů barelů. Je to nejhlubší čtvrtletní pokles od roku 1999.

Cena ropy Brent dnes po 16:00 SEČ ztrácela pětinu dolaru na 108,59 USD za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala pokles také zhruba o pětinu dolaru na 100,19 USD za barel. Během dnešního obchodování přitom odepisovala až jedno procento z předešlé závěrečné ceny poté, co ve středu stoupla na nejvyšší hodnotu za skoro čtyři měsíce. WTI dnes ovlivnily ekonomické údaje z USA, podle kterých počet tamních nových žádostí o příspěvek v nezaměstnanosti minulý týden stoupl.

IEA v dnešní zprávě také zvýšila odhad růstu globální poptávky po ropě na letošní rok o 50.000 barelů na 1,3 milionu barelů za den. Vyšší poptávku po ropě v tomto roce předpokládají i Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a americký úřad EIA.

"Poptávka je lepší, než se čekalo, a pracujeme teď s nízkou úrovní zásob, což je oporou pro ceny," sdělil agentuře Reuters šéf divize ropného průmyslu a trhů v organizaci IEA Antoine Halff.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 108,59 108,79 New York - Nymex WTI březen 100,19 100,37

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK