Dolar po nečekaně slabých údajích z USA klesl k euru

13.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. února (ČTK) - Dolar k euru v dnešním obchodování na devizových trzích klesl na nejnižší hodnotu za dva měsíce a k dalším hlavním měnám odepisoval zhruba půl procenta. Trhy tak reagovaly mimo jiné na zprávu o lednovém vývoji maloobchodních tržeb v USA.

Euro k dolaru dnes kolem 18:00 SEČ přidávalo zhruba 0,5 procenta na 1,3668 USD. Dolar k jenu vykazoval pokles o skoro 0,4 procenta na 102,19 JPY. Ke švýcarskému franku, který je považován za bezpečné útočiště v době zvýšené nejistoty na trzích, dolar oslaboval o 0,7 procenta na 0,8944 CHF.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že tržby obchodníků ve Spojených státech v lednu nečekaně klesly o 0,4 procenta, zatímco o měsíc dříve podle zpřesněných čísel činil pokles 0,1 procenta. Data naznačují, že celkové spotřebitelské výdaje v USA klesly také. Na celkové ekonomické aktivitě USA, které mají největší ekonomiku na světě, se přitom spotřebitelské výdaje podílejí více než dvěma třetinami.

Zájem o americký dolar podle některých názorů snižuje i pokles výnosů amerických vládních dluhopisů.

Až o 1,1 procenta dnes po nečekaně špatné zprávě z australského trhu práce klesl australský dolar. Podle dnešních údajů stoupla míra nezaměstnanosti v Austrálii v lednu na šest procent, nejvýše od července 2003 a výše, než se čekalo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK