Likérka Rudolf Jelínek nakoupila desítky hektarů nových sad

14.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vizovice (Zlínsko) 14. února (ČTK) - Vizovická likérka Rudolf Jelínek nakoupila desítky hektarů sadů v tuzemsku i zahraničí. Chce výrazně posílit pěstování vlastního ovoce, nyní se rozloha jejích sadů zvýší téměř čtyřnásobně. V budoucnu by likérka měla až třetinu produkce vyrábět z vlastních surovin. Momentálně získává z vlastních sadů asi deset procent ovoce. Do zakládání vlastních sadů investuje desítky milionů korun, sdělil dnes ČTK generální ředitel likérky Pavel Dvořáček.

Likérka se vrací do ziskového hospodaření poté, co ji předloňská prohibice způsobená metanolovou aférou stáhla do první ztráty od roku 1998. Ztráta v roce 2012 činila 15,9 milionu korun. Loni v pololetí likérka hospodařila se ziskem asi 5,5 milionu korun. "Loňské hospodaření skončilo v zisku, auditované výsledky ještě nejsou k dispozici," řekl dnes ČTK místopředseda představenstva Zdeněk Chromý. Firma již dříve oznámila plánovaný zisk 17,4 milionu korun.

Rudolf Jelínek začal první sady vysazovat v roce 2003 ve vizovické lokalitě Těchlov, nyní zde obhospodařuje přes 50 hektarů švestkových sadů s 20.000 stromy.

Na konci loňského roku likérka koupila od skupiny Agrofert společnost Biosady, která je jedním z jejích největších současných dodavatelů meruněk. Firma tak získala 83 hektarů meruňkových sadů na jižní Moravě. Letos zahájí také výsadbu třešňových a švestkových porostů v Kostelanech v pohoří Chřiby. Vznikne zde postupně až 50 hektarů sadů. Na Těchlově, kde nyní roste devět odrůd švestek a loni zde přibyla moravská jadernička, je k dispozici dalších 20 hektarů půdy.

Pěstování ovoce se věnují také zahraniční společnosti patřící do skupiny R. Jelínek. V Rumunsku firma vlastní dvanáctihektarový jablečný sad, v Bulharsku bude letos zahájena revitalizace 30 hektarů švestkového sadu. "V Chile jsme zakoupili asi 160 hektarů, osadíme 14 hektarů hruškou Williams, již nyní tam roste na třech hektarech," uvedl Chromý.

Pálením destilátů z vlastního ovoce chce mít likérka větší kontrolu nad kvalitou. Většinu ovoce nyní firma dováží, zejména z balkánských zemí. "Navazujeme na tradici vizovických palíren, která doložitelně sahá až do roku 1585. Mnohé z těchto palíren měly vlastní sady, takže nyní se pouze vracíme k historickému stavu a logice naší výroby," podotkl Dvořáček. Zakládání vlastních sadů je podle něj dlouhodobou investicí, která se vrátí za 25 až 30 let.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK