Vysočina loni investory nelákala, méně peněz získala jen Praha

20.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 20. února (ČTK) - Kraj Vysočina v uplynulém roce investory nelákal. Firmy slíbily na jeho území investovat jen 335,9 milionu korun. Menší objem peněz na rozvoj podnikání získala v Česku v uplynulém roce jen Praha a Karlovarský kraj skončil dokonce na nule. Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest zprostředkovala na Vysočině dva projekty, oba se týkaly strojírenství. Přinesou desítky pracovních míst.

Loňský pokles investic v kraji mohl být podle ředitele krajské hospodářské komory Tomáše Prchala způsoben předloňskou velkou investiční aktivitou. Jednoroční výpadek podle něj nemusí znamenat nic zásadního, pokud se nebude opakovat.

"Určitě si nemyslím, že by firmy v kraji cítily krizi. Máme informaci, že ve strojírenství, které tady převládá, je situace lepší než v krizovém období," řekl Prchal ČTK. Zároveň upozornil na to, že podniky ještě nejsou v tak dobré kondici jako před rokem 2008, což může být další důvod, proč teď další z nich neinvestovaly do rozšiřování své výroby.

Předloni na Vysočinu podle agentury plynulo v 15 projektech dohromady 4,3 miliardy Kč, což byl tehdy největší objem investic mezi kraji. Kupříkladu jihlavský výrobce světlometů Automotive Lighting tehdy slíbil investovat 2,36 miliardy Kč. V roce 2011 objem investic na Vysočině převýšil 3,7 miliardy Kč.

V uplynulém roce evidoval CzechInvest na Vysočině pouze dva nové projekty, oba se týkaly strojírenství. U jednoho nebyl investor zveřejněn. Druhý projekt předložila žďárská strojírenská a metalurgická společnost Žďas. Slíbila investici 197,5 milionu Kč.

V ČR loni agentura CzechInvest zprostředkovala 110 projektů skoro za 48 miliard Kč. Tyto investice pomohou vytvořit 10.500 pracovních míst. K nejaktivnějším patřily již usazené firmy, které rozšiřovaly své zázemí. Podle statistik agentury se expanze týkaly více než tři čtvrtiny projektů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK