CzechInvest: Hradecký kraj loni získal investice za 600 mil. Kč

20.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 20. února (ČTK) - Královéhradecký kraj získal loni prostřednictvím agentury CzechInvest investice za 600 milionů korun. Představovalo to třetí nejmenší objem ze 13 krajů, které alespoň jeden investiční projekt získaly. V čele byl Moravskoslezský kraj s téměř deseti miliardami získaných investic, vyplývá ze statistiky za loňský rok, kterou dnes ČTK poskytla agentura CzechInvest.

Loni získanou sumu 600 milionů korun by v hradeckém kraji mělo investovat pět firem. Vytvořit by měly 415 pracovních míst. Aktuálně je v hradeckém kraji bez práce přes 29.000 lidí, nezaměstnanost činí rekordních 7,7 procenta.

Největším investicí zprostředkovanou loni CzechInvestem je investice 407 milionů korun a 108 pracovních míst u výrobce gumových těsnění pro automobily Saar Gummi Czech z Červeného Kostelce na Náchodsku. Druhou největší je investice 108 milionů korun výrobce brzdových kotoučů Eurac v Hradci Králové. Přibýt by tam mělo 17 míst. Investovat deset milionů korun a vytvořit 40 míst slíbil elektrotechnický koncern ABB v Trutnově. Zbylé dvě investice investorů z Německa a Nizozemska v oborech výroby dopravních prostředků a služeb CzechInvest blíže nespecifikovala.

V roce 2012 si hradecký kraj v rámci ČR vedl výrazně lépe a získanými investicemi 2,72 miliardy korun tehdy obsadil mezi kraji čtvrtou pozici. V roce 2011 kraj získal investice za 5,4 miliardy korun a v republice byl tehdy na druhém místě.

K hlavním investorům v hradeckém kraji tradičně patří automobilka Škoda Auto se svými závody ve Vrchlabí a Kvasinách. Ve Vrchlabí firma předloni nákladem zhruba 4,5 miliardy korun dokončila přestavbu závodu na výrobu převodovek. Další miliardy korun firma investuje do zvýšení produkce v Kvasinách, kde vyrábí modely Superb, Yeti a Roomster. Významnou investici loni oznámil výrobce autodílů Karsit Holding z Jaroměře na Náchodsku, který hodlá investovat 1,5 miliardy korun a vytvořit až 250 nových pracovních míst.

V celé ČR loni CzechInvest zprostředkovala přímé domácí a zahraniční investice za téměř 48 miliard korun. Oproti roku 2012 je to dvakrát víc. Investice pomohou vytvořit přes 10.500 nových pracovních míst

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK