V Dukovanech začala první letošní odstávka, blok bude stát 27 dní

22.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 22. února (ČTK) - V Jaderné elektrárně Dukovany byl dnes odstaven výrobní blok číslo tři. Jeho dvě turbíny byly postupně odpojeny během odpoledne, sdělil ČTK mluvčí elektrárny Petr Spilka. Jde o první letošní odstávku v Dukovanech, která podle plánu potrvá 27 dní. Energetici v odstaveném bloku vymění za čerstvé pětinu jaderného paliva a provedou údržbu zařízení. Pracovat budou i na některých technických zlepšeních.

První turbína byla v bloku číslo tři odpojena před 15:00 a druhá pak kolem 16:45, uvedl mluvčí.

Každý ze čtyř dukovanských bloků se zastaví jednou ročně kvůli výměně části jaderného paliva v reaktoru a kontrolám zařízení. Navíc se teď provádějí i některé akce zaměřené na modernizaci a zvýšení bezpečnosti elektrárny.

V bloku číslo tři teď budou pracovníci zpevňovat stropní podhledy blokové dozorny, aby byly odolnější proti zemětřesení. Vymění také řadu pohonů. Další úpravy se budou týkat chladicího systému technické vody. Tento systém bude výhledově propojen s novými seismicky odolnějšími chladicími věžemi s ventilátory, jejichž stavba začne v březnu.

Dukovanská elektrárna pokrývá pětinu tuzemské spotřeby elektrického proudu. Vloni dodala do sítě rekordních 15,68 terawatthodin (TWh) elektřiny. ČEZ se snaží modernizací zařízení prodlužovat životnost Dukovan; první blok měl podle původního projektu fungovat do roku 2015. Firma plánuje udržet Dukovany v chodu nejméně do roku 2030 až 2035, kdy by tam mohl být dokončen nový jaderný blok. Rozhodnutí o jeho stavbě ale zatím nepadlo.

vst jpt

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK