Co týden dal? Klienti zkrachovalého MSD rychle vybírali peníze

28.02.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Fond pojištění vkladů vyplatil za měsíc klientům zkrachovalého Metropolitního spořitelního družstva (MSD) náhrady za 11,510 miliardy Kč, tedy 96 procent. Pojištěné vklady z MSD si prostřednictvím České spořitelny vyzvedlo 90 procent střadatelů. Další důležité zprávy naleznete v pravidelném týdenním přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Kyperský parlament odmítl vládní plány na privatizaci státního majetku, která je podmínkou mezinárodního záchranného programu. Informovala o tom agentura Reuters. Proti privatizaci před parlamentem protestovalo několik stovek lidí. Schválení privatizačního plánu je podle vlády nezbytné k tomu, aby země získala dalších 236 milionů eur (6,5 miliardy Kč) ze záchranného programu. Vláda tvrdí, že tyto peníze potřebuje k odvrácení státního bankrotu.
Více informací

Americký výrobce elektrických aut Tesla Motors plánuje postavit ve Spojených státech velký závod na výrobu baterií, který zaměstná zhruba 6500 lidí. Stavba má začít ještě letos a dokončena má být do roku 2017. Celkové náklady na stavbu se mají pohybovat od čtyř do pěti miliard dolarů (80 až 100 miliard Kč), z toho Tesla sama hodlá do závodu investovat dvě miliardy dolarů. Zbytek chce získat od partnerů.
Více informací

Americká centrální banka (Fed) bude pokračovat v pozvolném zpřísňování měnové politiky, které spočívá v dalším omezování nákupů dluhopisů. Hodlá to přitom činit navzdory známkám slabšího zotavování americké ekonomiky. V bankovním výboru Senátu to řekla šéfka Fedu Janet Yellenová. Fed bude podle ní pozorně sledovat, zda jsou tyto známky pouze důsledkem nepříznivého počasí, nebo zda signalizují zásadnější zpomalení ekonomické aktivity.
Více informací

Německá politika prudkého rozvoje obnovitelných zdrojů by se měla zásadně změnit, jinak bude německý průmysl kvůli drahé energii dál ztrácet podíl na globálním trhu. Uvedla to v analýze německé energetické politiky globální konzultační skupina IHS. Výsledky současné strategie se už zcela vzdálily od původního cíle zajišťovat dostupnou energii při snižování emisí skleníkových plynů, konstatovala IHS.
Více informací

Španělská ekonomika v posledním loňském čtvrtletí zrychlila mezičtvrtletní růst na 0,2 procenta z tempa 0,1 procenta ve třetím kvartále a vykázala mírně horší výkon, než se původně odhadovalo. Oznámil to v doplněné zprávě španělský statistický úřad. Španělsko se vymanilo z více než dvouleté recese ve třetím čtvrtletí.
Více informací

Rusko se zapojí do diskusí o finanční pomoci Mezinárodního měnového fondu (MMF) pro Ukrajinu. Řekl to tiskové agentuře RIA Novosti šéf odboru mezinárodních vztahů na ruském ministerstvu financí Andrej Bokarev. Kyjev v posledních dnech odhadl své potřeby zahraniční pomoci v letošním a příštím roce na 35 miliard dolarů, tedy bezmála 700 miliard korun.
Více informací

Ceny rodinných domů ve Spojených státech loni vzrostly o 13,4 procenta, což je nejprudší nárůst za osm let. Vyplývá to z údajů, které zveřejnily výzkumné organizace Standard & Poor's (S&P) a Case-Shiller.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Ministerstvo financí pozastavilo výběrového řízení na vytvoření vizuálního stylu a loga úřadu. Zakázka byla podle MF připravována nestandardním způsobem, a to jak s ohledem na způsob výběru společností, tak z časového hlediska. Rozhodl o tom náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht v rámci nového systému schvalování výdajů, sdělilo ČTK ministerstvo.
Více informací

Vláda chce české stavebnictví podpořit posílením veřejných investic a zlepšením přípravy hlavně dopravních staveb. Řekl to premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po setkání se zástupci Odborového svazu Stavba ČR.
Více informací

Původní penzijní fondy, které jsou nyní označovány jako transformované, loni vydělaly 4,66 miliardy Kč. To bylo o 170 milionů meziročně méně. Vyplývá to z informací, které zveřejnila na webu Asociace penzijních společností. Tyto fondy byly loni pro vstup již uzavřené a počet klientů v nich tak postupně klesá.
Více informací

Tuzemská ekonomika by v letošním roce podle odhadů poradenské společnosti EY měla stoupnout o 2,2 procenta a v dalších letech růst zhruba tříprocentním tempem. Důvodem takového růstu bude podle společnosti oživení v eurozóně a pozitivně k němu přispěje rovněž oslabení koruny v důsledku listopadové intervence ČNB. Firma o tom informovala v tiskové zprávě.
Více informací

Fond pojištění vkladů vyplatil za měsíc klientům zkrachovalého Metropolitního spořitelního družstva (MSD) náhrady za 11,510 miliardy Kč, tedy 96 procent. Pojištěné vklady z MSD si prostřednictvím České spořitelny vyzvedlo 90 procent střadatelů. Fond, který přes pobočky spořitelny začal náhrady vyplácet 27. ledna, o tom informoval ČTK.
Více informací

Penzijní připojištění se státním příspěvkem, takzvaný třetí pilíř penzijní reformy, mělo na konci minulého roku 4,89 milionu lidí. To je o 248.000 méně než v roce 2012. Doplňkové penzijní spoření, které je od letoška nahradilo, má dalších téměř 77.000 lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.
Více informací

Stavební spořitelny loni zaznamenaly nárůst počtu nově uzavřených smluv meziročně zhruba o 17.000 na téměř 450.000 smluv. Vyplývá to z dat, které zveřejnilo ministerstvo financí. Na podpoře stavebního spoření úřad loni vyplatil 4,95 miliardy korun, o rok dříve 5,29 miliardy korun.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU