Jeden den částicovým fyzikem v CERNu

13.03.2014 | , ČVUT
STUDENT


Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská Českého vysokého učení technického v Praze pořádá dne 14. března od 9.30 hodin International Masterclasses Hands on Particle Physics 2014. Akce je určena pro studenty středních škol, kteří se zajímají o fyziku elementárních částic a velké mezinárodní vědecké experimenty. Místem konání je hlavní budova fakulty – Břehová 7, Praha 1.

„International Masterclesses“ je mezinárodní projekt, který zajišťují vědci z přibližně 200 univerzit a laboratoří v 40 zemích světa. Nabízí možnost pracovat bok po boku s vědci a získat představu, jak funguje moderní výzkum ve fyzice částic. Každý rok se ho zúčastní více než 10 000 studentů.

Českou část projektu organizujeme ve spolupráci s Mezinárodní skupinou pro popularizaci částicové fyziky IPPOG, Evropskou fyzikální společností EPS a CERNem. Studenti mají jedinečnou příležitost stát se na jeden den částicovým fyzikem a přitom nebudou potřebovat žádné speciální znalosti – naši odborníci jim vše vysvětlí,“ uvedl hlavní organizátor Mgr. Jaroslav Bielčik, Ph.D., z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze.

Dopoledne studenti absolvují populárně-naučné přednášky od aktivních vědců a odpoledne si sami budou moci vyzkoušet vlastní analýzu reálných dat z experimentů na LHC. Výsledky odevzdají do CERNu. Vrcholem akce pak je videokonference mezi fyziky z CERNu, univerzitami a institucemi v Evropě a nakonec vyhlášení nejlepšího týmu.

Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT v Praze organizuje „International Masterclesses“ již po třetí. Na akci se přihlásilo mnoho studentů gymnázií a středních průmyslových škol z celé České republiky.

Více informací najdete na stránkách http://mc.casticova-fyzika.cz/ a www.physicsmasterclasses.org

Autor článku