Fixovat, či nefixovat? Toť otázka!

20.03.2014 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Ještě před několika roky byla fixace ceny elektřiny na energetickém trhu žhavou novinkou. Dnes ji nabízí většina dodavatelů. Fakticky se zákazníci rozhodují mezi jistotou a tržním vývojem ceny. Zkušenosti z dřívějších let přitom ukazují, že fixace se příliš nevyplatila.

TIP: Ušetřete za energie s Finance.cz!

Sázka na jistotu. Tak by se dala charakterizovat fixace ceny elektřiny, alespoň z pohledu energetických společností. Ty v současné době nabízí celou řadu tarifů, které zákazníkům zamrazí růst ceny. Jinak řečeno, po dobu několika let (zpravidla dvou), bude zákazník platit stále stejnou cenu za silovou elektřinu a vyhne se tak případnému zdražení, jež by se dotklo ostatních produktů. Dodejme, že s těmito typy produktů se pojí smlouvy na dobu určitou, od nichž nelze zpravidla odstoupit bez finančních sankcí.


Ceny elektřiny 2014: 10 nejlevnějších dodavatelů ve vašem městě
Elektřinu „krade“ potichu i potmě. Ještě neznáte stand-by režim?
Když elektronické aukce elektřiny zklamou…

Výhody fixace podle dodavatelů elektřiny

Tento typ smluv přináší několik benefitů. Prvním z nich je jistota, že po celou dobu platnosti smlouvy bude odběratel platit určitou fixní cenu silové elektřiny. Nemusí se tedy obávat žádných cenových výkyvů a předem může plánovat svoje výdaje,“ uvedl Jan Pavlů, tiskový mluvčí společnosti ČEZ.

Jedním z hlavních argumentů ze strany zákazníků, kteří nad fixací přemýšlí, přitom je otázka, zda na fixaci prodělají, když cena elektřiny klesne, jako tomu bylo letos. Počátkem roku 2014 totiž většina dodavatelů oznámila výrazné zlevnění elektřiny.

Pokud ceny klesnou a zákazník si již dříve cenu fixoval, neměl důvod litovat. Většina produktů s fixací ceny snižuje totiž zákazníkovi cenu okamžitě od uzavření smlouvy. Pokud například zákazník zvolí v dubnu fixaci cen na dva roky s 6% slevou a následující rok klesnou ceny energie o 10 %, vyjde mu to díky slevě získané na 8 měsíců aktuálního roku přibližně stejně,“ dodala Božena Herodesová ze společnosti E.ON.

Petr Holubec z Pražské energetiky (PRE) spatřuje výhody fixace ceny elektřiny v bonusech, které zákazník získá. „U jednoho z našich produktů je to například každá desátá kilowatthodina zdarma. Takže i když si zákazník zafixuje cenu na období dvou let a ta následně klesne, kilowatthodiny získané zdarma vše kompenzují a ve výsledku dojde k výhodnější ceně. Záleží ale na konkrétní výši spotřeby.

Levnější energie s Finance.cz

V našem nezávislém kalkulátoru si můžete spočítat, se kterým dodavatelem plynu či elektřiny byste vůči tomu stávajícímu nejvíce ušetřili.
V našem srovnání si s ohledem na smluvní podmínky můžete vybrat, jaké nabídky chcete do srovnání zahrnout.

Najít nejvýhodnějšího dodavatele energií!

Fixace ceny elektřiny se příliš nevyplatila

Pokud se podíváme na dřívější produkty nabízející fixaci ceny elektřiny, zjistíme, že zákazníci na nich příliš nevydělali. Například produkt ČEZ FIX, který platí od 1. října 2012 do 31. prosince letošního roku, nabídl pro odběratele využívající distribuční sazbu D02d cenu 1,429 korun za kWh. To bylo výhodné v roce 2012, kdy se kilowatthodina v této distribuční sazbě prodávala za 1,535 korun. V roce 2013, kdy elektřina zlevnila, však v běžném tarifu stála 1,427 korun.

Fixace cen elektřiny, které odběratelé uzavřeli v letech 2011 a 2012, se nevyplatily, protože cena elektřiny dlouhodobě klesá. Proto se domnívám, že na zafixování cen nevydělají ani domácnosti, které tak učinily v minulém roce. Na hodnocení je však ještě brzy, vzhledem k tomu, že cena elektřiny na rok 2015 se bude teprve utvářet,“ uvedl Jiří Gavor, analytik ze společnosti ENA.

Podle některých dodavatelů by ale fixace ceny elektřiny v tomto období mohla být zajímavější než před lety. „Aktuálně bychom fixaci doporučili, neboť cena elektřiny je historicky velmi nízko a je pravděpodobnější, že ceny budou růst,“ sdělila Božena Herodesová ze společnosti E.ON.

Je však třeba podotknout, že v předchozích letech rovněž nikdo neočekával zlevnění elektřiny, které nakonec přišlo v roce 2013 a pokračovalo i letos, kdy zlevnili dodavatelé napříč celým energetickým spektrem, a to v průměru kolem 15 %.

Jistota vykoupena nevýhodnou smlouvou

Pro koho je tedy fixace ceny elektřiny vhodná? Podle Jiřího Gavora jde především o domácnosti, které dávají přednost jistotě. „Fixace ceny může být řešením pro odběratele, kteří nemají čas ani chuť vyhledávat průběžně levnější nabídky dodavatelů. Zákazníci, kteří se ale na trhu orientují, mohou dosáhnout lepších výsledků bez fixace,“ dodal analytik. Také z řad dodavatelů zaznívá, že fixované tarify jsou vhodné pro zákazníky, kteří se obávají růstu ceny energií, nebo si myslí, že energie budou zdražovat. Je třeba zdůraznit, že s fixovanou cenou elektřiny se pojí smlouva uzavřená na dobu určitou – zpravidla na dva roky. Kritici fixovaných tarifů poukazují na to, že jde o zbraň dodavatelů, kteří se tak snaží znemožnit zákazníkům odchod ke konkurenci. Většinu smluv na dobu určitou totiž nemůžete v průběhu jejich trvání vypovědět, jinak byste platili sankční pokutu. Bývají také automaticky prodlužovány, o čemž vás dodavatel zpravidla neinformuje.

Ačkoli se fixace ceny energií stala populární, stále je možné na trhu najít dodavatele, kteří na ni nevsadili a klientům dávají automaticky smlouvy na dobu neurčitou. „Našim zákazníkům garantujeme nízké ceny bez fixace, které jsou schopné konkurovat cenám fixovaným. Pro zákazníka tak odpadá dilema, jaký bude vývoj cen a zda jím zvolený fixovaný produkt bude výhodný po celou dobu kontraktu,“ uvedla Simona Vlčková ze společnosti Europe Easy Energy.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ