Nezaměstnanost na Slovensku klesla na více než roční minimum

20.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 20. března (ČTK) - Nezaměstnanost na Slovensku v únoru klesla na 13,49 procenta z lednových 13,61 procenta. Dostala se tak na nejnižší úroveň od podzimu roku 2012. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnilo slovenské ústředí práce.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli nastoupit do práce, v druhém měsíci letošního roku dosáhl 364.099 lidí. Ve srovnání s lednem to představuje pokles o více než tři tisícovky osob, proti předchozímu roku se řady nezaměstnaných ztenčily o bezmála 33.000 lidí. Loni v únoru nezaměstnanost na Slovensku činila 14,71 procenta.

Nezaměstnanost v únoru podle slovenského ústředí práce klesla díky tomu, že se snížil počet nově zaevidovaných uchazečů o práci. Mírně zase stoupl počet volných pracovních míst. Analytici už dříve upozornili, že obvyklý sezonní nárůst nezaměstnanosti v zimních měsících tentokráte utlumila mírná zima.

Navzdory postupnému zlepšování situace na slovenském trhu práce se země v EU řadí ke státům, které mají vyšší nezaměstnanost, než je unijní průměr. V České republice je míra nezaměstnanosti dlouhodobě nižší než na Slovensku - v únoru se nezměnila a zůstala na lednových 8,6 procenta.

Vysoký počet nezaměstnaných je jedním z největších problémů exportně orientované slovenské ekonomiky. Nezaměstnanost na Slovensku začala prudce stoupat v roce 2009, kdy podniky v reakci na dopady globální ekonomické krize přistoupily k propouštění. Slovenské ministerstvo financí předpokládá, že letos se situace na domácím trhu práce mírně zlepší. Zaměstnanost by se měla zvýšit díky očekávanému zrychlení tempa ekonomického růstu země.

boa hej

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK