Odbory přerušily jednání o smlouvě, Hyundai pak zvýšila mzdy

24.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nošovice (Frýdecko-Místecko) 24. března (ČTK) - Vedení automobilky Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku se rozhodlo od 1. dubna plošně zvýšit zaměstnancům mzdy v průměru o 3,2 procenta. Reagovalo tak na rozhodnutí odborářů předat jednání o kolektivní smlouvě po sporech o výši platů zprostředkovateli. ČTK o tom dnes informoval mluvčí automobilky Petr Vaněk.

Odboráři rozhodnutí jít před zprostředkovatele oznámili na svých internetových stránkách www.odboryhmmc.cz. Se zaměstnavatelem se na platech nedohodli ani po 12 jednacích kolech.

Předseda odborové organizace Kovo v Hyundaii Radek Kuchař ČTK řekl, že rozhodnutí vedení firmy je důsledkem toho, že odbory společnost dotlačily k tomu, aby mzdy zvedla. Na začátku jednání podle něj firma nabízela zvýšení jen o 1,4 procenta. "Jejich poslední nabídka z dnešního dne byla tři procenta," řekl Kuchař. Odborová organizace Kovo navrhovala plošné navýšení základních mezd o 1000 korun.

Vaněk uvedl, že ke zvýšení mezd v průměru nejméně o 3,2 procenta se firma rozhodla "vzhledem k naprosto nekonstruktivním postoji odborů, založeném na nerealistických představách o mzdových nárůstech". Opatření je podle něj jednostranné a nebude mít vliv na výsledky jednání před zprostředkovatelem.

"Pokud budou sjednané mzdové podmínky vyšší než 3,2 procenta, bude zaměstnancům zvýšení přidáno dalším dodatkem k pracovní smlouvě, pokud by byl nárůst nižší než 3,2 procenta, nebude zaměstnancům, kteří aktuální dodatek podepíší do konce měsíce března, mzda snížena, ale bude jim nárůst o 3,2 procenta ponechán," uvedl mluvčí.

Průměrný hrubý měsíční příjem ve slezské automobilce činil loni 30.094 korun, přičemž v dělnických profesích to bylo průměrně 27.700 korun. Loni mzdy zaměstnancům vzrostly průměrně o tři procenta. Průměrná mzda v celém Moravskoslezském kraji loni činila 23.212 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK