Chcete být pokeroví mistři? Držte se velkých karet a zrychlete rozhodování

28.03.2014 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Poker. Pro někoho tato celosvětově populární hra představuje vzrušující zábavu a určitý druh relaxace, pro jiného se dokonce stala zdrojem obživy. Mnoho nadšených začátečníků se bohužel bez tréninku pouští do pokerových turnajů a slepě tak odevzdávají své žetony a finance zkušenějším protihráčům. Tomu lze však předcházet tím, že se naučí pokerovým základům. Ty jim pomohou se rychle zorientovat a stát se úspěšným pokerovými hráči. V následujícím článku vám představíme, co vše musíte vědět o pokeru, než ho začnete hrát, abyste si hru vychutnali a stali se kvalitními hráči.

Rada č. 1: Zdokonalte znalosti techniky hry, zrychlete rozhodování

V současnosti se poker považuje nejen za hru, ale také za sport. Jako v každé sportovní disciplíně i zde je tedy zapotřebí cvičit, trénovat a studovat. V první řadě je nezbytně nutné se naučit správnou techniku hry. Zatímco například golfový hráč trénuje švih a techniku úderu, pokerový hráč musí zlepšit dovednost rozhodování. Hráči si musí být jisti, že všechna rozhodnutí důkladně promysleli. A to včetně těch, která jsou naprosto standardní a automatická. Kromě toho tvoří klíč k úspěchu také další dovednosti. „Nejlepší pokeroví hráči musí například perfektně ovládat teorii hry nebo matematické zákonitosti pravděpodobnosti. Také by měli mít výbornou paměť, chladný úsudek, trpělivost a rychlé analytické myšlení,“ popisuje kvality nejlepších pokerových hráčů Libor Matoušek z online herního portálu Sunmaker.com, kde je možné si poker v klidu domova a beze stresu z vnějšího tlaku okolí vyzkoušet.

Rada č. 2: Naučte se ovládat pokerový jazyk

První krok, který by pokeroví začátečníci rozhodně měli udělat, je naučit se specifický slovník. Ten se řadí mezi základní pilíře hry a je pro všechny herní varianty pokeru společný. Pokerová terminologie funguje na několika anglických pojmech, bez kterých se žádná hra neobejde. Jedná se například o výrazy “bet“(uskutečnit sázku, vsadit), “call“(dorovnání navýšení sázky předchozího hráče),"all in" (vsazení všech žetonů na aktuální karty) "check" (čekání, kdy nedojde k navýšení sázky ani složení karet), "raise" (navýšení aktuální sázky) nebo "fold" (složení karet). Cílem pokerové hry je výhra banku (potu), který vznikne během jednotlivých sázkových kol. Vyhrát lze přitom dvěma způsoby. Buď je třeba donutit protihráče vysokými sázkami k záhozu (foldu) karet, anebo si vytvořit nejsilnější kombinace pěti karet. Toho lze docílit například použitím dvou svých karet a třech společných, jedné své a čtyřech společných nebo všech pěti společných karet. V případě identických nejlepších kombinací se vítězná částka dělí rovným dílem mezi jejich držitele.

Rada č. 3: Zažijte si herní pravidla

Poker je hra nabízející velkou herní rozmanitost podtrženou jednoduchými pravidly. Přestože existují desítky různých variací pokeru, pravidla jsou téměř totožná. Poker se vždy hraje s balíčkem 52 karet ve čtyřech barvách. Jedná se o kříže (clubs), káry (diamonds), srdce (hearts) nebo piky (spades). Za nejsilnější kartu se považuje Eso (Ace),poté král (King), královna (Queen), kluk (Jack) a chronologicky čísla od 10. do 2. Partii pokeru lze rozdělit na několik sázkových kol, při nichž hráči sází do společného banku a dostávají nebo si vyměňují karty. Počet kol přitom závisí na konkrétní variantě pokeru. Hra probíhá po směru hodinových ručiček. Nejprve musí vybraní hráči umístit do společného banku povinné sázky (blinds či ante). Na začátku každého kola je pak rozdán předem určený počet karet. Jakmile je hráč na řadě, může si vybrat z několika možností, jak se zachovat. Pokud nikdo před ním nevsadil, může zůstat ve hře bez vsazení (check).V případě, že některý z hráčů před ním vsadil, může dorovnat sázku (call), zvýšit ji (raise) nebo složit karty (fold).Na konci posledního sázkového kola zbylí hráči ukáží své karty a ten s nejlepší výherní kombinací získává bank.

Tipy pro začátečníky: Hrajte pouze silné karty

První kroky nejsou nikdy lehké, a to platí také v pokeru. Aby se v něm začátečníci rychleji zorientovali, mohou využít ověřených tipů, které mohou zlepšit jejich pokerový výkon a zvýšit zisk. Zásadní rada, kterou by se měli všichni začínající hráči řídit, je držet se pouze nejlepších kombinací vysokých párů. Ty představuje eso s další obrázkovou kartou. Také by měli hrát pouze osvědčené karty, u nichž se jednoduše rozhodnou, zda pokračovat do konce nebo okamžitě složit. Ačkoliv může tato taktika vypadat nudně, je to nejjednodušší způsob, jak vyhrávat poty a udržet se ve hře. Pro začátečníky je také vhodné, aby své pokerové schopnosti nejprve trénovaliv online turnajích, které lze hrát v klidném domácím prostředí. Díky této formě hry se lidé naučí poker rychleji než v živém turnaji, a také si snadněji zažijí základní úkony. "Pokud začátečník hraje poker na počítači v obýváku, může si bez problémů nahlížet do pravidel a mít po ruce různé rady a herní tipy. Nemusí se soustředit na vlastní nebo soupeřovy fyzické projevy. Navíc ušetří finance za poplatek v turnaji, stejně jako za nápoje a jídlo, které v průběhu hry zkonzumuje,“ objasňuje Libor Matoušek. „Pokud nemají pokeroví nováčci zažité základní úkony a navštíví živý turnaj, může se stát, že je zkušení hráči oberou o žetony během několika minut,“ uzavírá Matoušek.

Autor článku

Redakce

Články ze sekce: STUDENT