Ruská Banka Rossija zastavuje kvůli sankcím devizové operace

28.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 28. března (ČTK) - Ruská banka Rossija zastaví devizové operace a bude pracovat pouze s ruskými rubly. Banka dnes oznámila, že tím reaguje na americké sankce z minulého týdne. Spojené státy označily banku Rossija za osobní banku vysokých ruských představitelů a uvalily na ni i na jejího největšího akcionáře Jurije Kovalčuka sankce.

Rossija je jediná ruská firma zařazená na americkém seznamu jednotlivců a organizací, které Washington trestá za ruskou anexi Krymu. Američtí činitelé sdělili, že banku "odstřihnou od dolarů".

Už v pondělí Rossija požádala klienty, aby neprováděli transakce v cizích měnách. "V zájmu ochrany klientů před bezskrupulózními kroky zahraničních finančních institucí se Rossija rozhodla pracovat výlučně na vnitřním ruském trhu a pouze s jedinou měnou - národní měnou Ruské federace, rublem," uvedla dnes banka podle agentury Reuters. Dodala, že se to nijak nedotkne její schopnosti plnit závazky.

Podle šéfa další ruské banky VTB je rozhodnutí Rossije krokem k širšímu používání rublu jako zúčtovací měny v ruském zahraničním obchodě. "Rusko by mělo prodávat své zboží - od zbraní po ropu a plyn - v rublech a mělo by rovněž v rublech nakupovat," řekl šéf státem ovládané VTB Andrej Kostin. "Pak získáme plný prospěch z toho, co nám rubl dává jako konvertibilní měna," dodal.

Podle Kostina byl dosud vliv plné směnitelnosti rublu na domácí ekonomiku "spíše záporný". Vedlo to podle něj k odlivu kapitálu a přílivu zahraničních investic "vysoce spekulativní povahy, které do značné míry destabilizují naše akciové trhy".

Rossija disponuje aktivy za zhruba deset miliard dolarů (téměř 200 miliard Kč) a je patnáctou největší bankou v Rusku. Je zároveň obchodním partnerem mnoha bank v Evropě a ve Spojených státech.

Velké americké kartové společnosti Visa a MasterCard okamžitě po uvalení sankcí přestaly klientům banky Rossija poskytovat služby pro platební transakce. Klienti banky tak nemohou některými bankovními kartami platit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK