Premiér podpořil případnou těžbu uranu u Brzkova na Jihlavsku

31.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dolní Rožínka (Žďársko) 31. března (ČTK) - Po ukončení těžby v uranovém dole Rožná zamýšlí státní podnik Diamo otevřít další těžební ložisko uranu u Brzkova na Jihlavsku. Přípravné práce by tam trvaly šest až sedm let, těžba by pak měla zaměstnávat stovky horníků asi 16 let. Záměru při dnešní návštěvě dolu Rožná vyjádřil podporu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Uvedl, že vláda by o tom, zda se u Brzkova bude těžba připravovat, měla rozhodnout do několika měsíců.

Rožná je posledním fungujícím uranovým dolem nejen v Česku, ale i ve střední Evropě. Uranová ruda se tam těží přes půl století, těžba by tam měla vydržet ještě čtyři až pět let. Těžební závod Geam, který spadá pod Diamo, teď zaměstnává 950 lidí, z nich asi 800 na dole a v sousední chemické úpravně uranových rud.

Před zahájením těžby uranu u Brzkova by pracovníky dolu mohla ještě v Rožné zaměstnávat ražba obřího zásobníku zemního plynu. Průzkumné práce pro tuto stavbu soukromé investorské společnosti GSCeP potrvají asi do jara příštího roku. Zásobník by pak měl být vybudován do roku 2018.

Podle dříve zveřejněných plánů by v sousedství uranového dolu mohl vzniknout zásobník s kapacitou 180 milionů metrů krychlových plynu. Průzkum kvůli tomu v Rožné začal v létě 2010. Investor tehdy uvedl, že by ražba rozsáhlého systému chodeb pro ukládání stlačeného plynu měla stát kolem pěti miliard korun. Obce v okolí už dříve k záměru další těžby uranu stavěly negativně. Jejich aktuální stanovisko ČTK zjišťuje.

Věra Stejskalová dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK