Německá vláda schválila zavedení minimální mzdy

02.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 2. dubna (ČTK) - Německá vláda dnes schválila zavedení plošné minimální mzdy ve výši 8,50 eura (233 korun) za hodinu. Podle plánů kabinetu kancléřky Angely Merkelové by měl příslušný zákon ještě před prázdninami projednat Spolkový sněm. Nová pravidla začnou platit od 1. ledna 2015, uvedla agentura DPA.

V Německu dosud zákon výši minimální mzdy nestanovoval. Nejnižší platy určovaly v některých odvětvích dohody odborů se zaměstnavatelskými svazy. Úroveň minimální mzdy se tak lišila podle oborů i podle spolkových zemí.

Zavedení plošné minimální mzdy bylo jedním ze základních požadavků sociálních demokratů (SPD) při jednáních s konzervativní unií CDU/CSU o vytvoření vlády. SPD svůj názor prosadila i přes obavy některých zaměstnavatelů, že stanovení minimální mzdy může ohrozit pracovní místa v málo placených odvětvích.

Vládou schválená norma nicméně některé z výtek podnikatelů zohlednila. Minimální mzda se tak nebude vztahovat na zaměstnance mladší 18 let a na studenty a učně, kteří v rámci přípravy na zaměstnání absolvují ve firmách praktickou přípravu. Na minimální mzdu nebudou mít nárok ani dlouhodobě nezaměstnaní v prvních šesti měsících po nástupu do práce.

Zatímco Němci by se měli v přepočtu dočkat nejméně 233 korun na hodinu, v Česku činí minimální mzda 50,60 Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK