ČOI prověří své dosavadní kontroly splátkových firem

04.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. dubna (ČTK) - Česká obchodní inspekce (ČOI) pokračuje v kontrolách dalších tří splátkových společností, reaguje tak na nedávná zjištění o pochybení úvěrových firem při výpočtu splátek. ČOI už kvůli špatnému výpočtu RPSN uložila dvoumilionovou pokutu firmě Essox. Na tiskové konferenci to uvedl nový ústřední ředitel ČOI Mojmír Bezecný. Nechal také prověřit dosavadní kontroly splátkových společností, zda u nich inspekce nepochybila.

Podle něj ale jsou dle zjištění na trhu i splátkové společnosti, které počítají RPSN správně. Problém nesprávně spočítaného RPSN by se mohl týkat 20.000 klientů jen u společnosti Essox.

Inspekce loni provedla 319 kontrol spotřebitelských úvěrů, z toho 107 kontrol se týkalo náležitostí úvěrových smluv, jako je RPSN. Bezecný po nástupu do funkce nechal tyto kontroly prověřit, zda byly provedeny správně. "Pokud při kontrole těch 107 případů bude zjištěno pochybení, tak se to bude řešit," dodal Bezecný. V tuto chvíli ale takové informace nemá.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) tento týden ustavil pracovní tým, který má řešit údajné pochybení úvěrových firem při výpočtu splátek. Klienti, kteří si půjčovali převážně na ojetá auta, mohou podle Mladé fronty Dnes dostat odškodné celkem až šest miliard korun.

ČOI už kvůli údajnému pochybení uložila dvoumilionovou pokutu firmě Essox. Dostala ji kvůli špatnému výpočtu RPSN, která udává celkové náklady na úvěr. Essox podle deníku uváděl RPSN o polovinu nižší, než podle inspekce měla být.

Společností, kterých se problém týká, je podle inspekce více. Má jít o GE Money Auto či Home Credit. Splátkové firmy by prý poté, co odškodní své klienty, mohly vymáhat náhradu od státu. Odvolávají se totiž na to, že Česká obchodní inspekce změnila v čase názor a začala jim vytýkat něco, co jim dřív během kontrol procházelo, napsal list.

O definitivním výkladu zákona, jak správně počítat roční procentní sazbu nákladů (RPSN), bude zřejmě nakonec muset rozhodnout soud, uvedla dříve mluvčí úvěrové společnosti Home Credit Zuzana Bienvenu.

mdk rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK