Ekonomika USA v březnu udržela silné tempo tvorby pracovních míst

04.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 4. dubna (ČTK) - Americká ekonomika v březnu udržela druhý měsíc po sobě silné tempo tvorby pracovních míst. Vytvořila jich zhruba 192.000, což bylo o 5000 méně než v únoru a mírně pod očekávanou úrovní. Míra nezaměstnanosti zůstala na 6,7 procenta, což ale znamená, že Američané se začínají opět hlásit o práci. Plyne to z dnešních údajů ministerstva práce USA.

 

Analytici podle agentury Reuters v průměru odhadovali, že ekonomika minulý měsíc vytvoří 200.000 nových míst a že míra nezaměstnanosti klesne na 6,6 procenta. Nečekaně výrazné zpřesnění směrem vzhůru ale zaznamenaly dva předešlé měsíce - celkově o 37.000 míst.

Na výkonu trhu práce se v prosinci a lednu podepsala nezvykle chladná zima, kdy sněhové bouře a mrazy zasáhly většinu území USA a narušily ekonomickou aktivitu v zemi. Vedle snížené tvorby pracovních míst se to projevilo v délce průměrné týdenní odpracované doby, která klesla na nejnižší úroveň od ledna 2011. V posledních dvou měsících už ale tento ukazatel oživil.

Na březnovém přírůstku míst se podílel pouze soukromý sektor. Ten podle údajů až nyní smazal všechny ztráty, které utrpěl za poslední recese, která skončila už před takřka pěti lety. Stabilní tempo tvorby zaměstnanosti umožní tamní centrální bance (Fed) pokračovat v plánovaném omezování podpůrných nákupů dluhopisů, aniž by musela urychleně přikročit ke zvyšování nynějších nulových úrokových sazeb.

Takzvaná míra participace, která měří podíl lidí hlášených v kategorii pracovní síly na počtu lidí v aktivním věku, vzrostla na 63,2 procenta z únorových 63 procent. Na konci loňského roku se propadla na pětatřicetileté minimum 62,8 procenta, protože lidé se v letech po recesi vzdávali hledání práce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK