Putin: Rusko musí být připraveno na omezený dovoz z Ukrajiny

09.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 9. dubna (ČTK) - Rusko by mělo být připraveno podpořit domácí výrobu, aby nahradilo výpadky v dovozu z Ukrajiny v případě, že se Kyjev rozhodne pro zavedení obchodních restrikcí. Prohlásil to dnes ruský prezident Vladimir Putin během jednání se členy ruského kabinetu, které se týká hospodářských vztahů s Ukrajinou po změně vlády v Kyjevě. Rusko zároveň pohrozilo, že by od Ukrajiny mohlo vyžadovat platby za ruský plyn předem.

"Vyžaduji, aby se zodpovědně plnily všechny smluvní závazky, ale musíme být připraveni na všechny situace včetně dovozu," sdělil podle agentury Reuters Putin během spěšně svolané porady. "Je třeba zvážit kde, kdy a které společnosti a jaké peníze je možné použít na rozšíření produkce," řekl také šéf Kremlu.

Rusko omezuje svou podporu Ukrajině poté, co byl v Kyjevě po měsících protestů sesazen tamní prorusky orientovaný prezident Viktor Janukovyč. Moskva počátkem tohoto měsíce Ukrajině téměř zdvojnásobila ceny plynu, ale Kyjev s tím nesouhlasí a zajímá se o dodávky plynu z Evropy. Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom v úterý sdělil, že Ukrajina nezaplatila včas za březnové dodávky z Ruska a její dluh už stoupl na 2,2 miliardy USD (43,8 miliardy Kč).

Ruský premiér Dmitrij Medveděv během dnešního jednání prohlásil, že existují všechny důvody k tomu, aby Rusko začalo od Ukrajiny požadovat placení záloh za odběr plynu. Putin ale prohlásil, že státem ovládaný Gazprom by se měl nejdříve pokusit věc projednat s Ukrajinou, a dal pokyn, aby se ještě počkalo se žádostí o platby předem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK