Prodej skupiny Volkswagen za čtvrtletí vzrostl na nový rekord

11.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 11. dubna (ČTK) - Automobilový koncern Volkswagen dodal zákazníkům v prvním čtvrtletí rekordních 2,4 milionu vozů. Meziročně se prodej zvýšil o 5,8 procenta. V samotném březnu pak prodej společnosti rostl nejrychleji za 14 měsíců. Volkswagen těžil hlavně z oživení poptávky v Evropě, které pomohlo překonal pokles prodeje v USA a Brazílii. Skupina, jejíž součástí je i česká Škoda Auto, to uvedla v dnešním prohlášení.

V březnu se prodej zvýšil o 7,6 procenta na 929.500 vozů. Údaje o dodávkách nezahrnují těžké nákladní vozy Scania a MAN.

"Jsou zde signály návratu mírného růstu na trzích v západní Evropě," uvedl ředitel prodeje automobilky Christian Klingler. Region se na celkovém prodeji skupiny podílí zhruba třetinou.

Prodej aut v Evropě se v únoru zvýšil již šestý měsíc za sebou. Přispělo k tomu mírné hospodářské oživení v Portugalsku, Španělsku a Itálii, které zvýšilo poptávku po autech.

Volkswagen prodal v prvním čtvrtletí v západní Evropě bez Německa 516.600 vozů, o 8,2 procenta více než před rokem. V Německu prodej vzrostl o 7,9 procenta na 282.800 vozů. V Číně, která je největším trhem automobilky, prodej stoupl o 14,5 procenta na 880.700 vozů. V USA však prodej klesl o 6,5 procenta a v Brazílii o pětinu.

Volkswagen očekává, že se mu letos podaří prodat více než deset milionů vozů. Splní tak o čtyři roky dříve svůj sedmiletý cíl růstu prodeje, napsala agentura Reuters.

Volkswagen je největší automobilkou v Evropě a do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem aut na světě. Součástí koncernu Volkswagen jsou vedle vlajkové značky VW a české značky Škoda rovněž značky Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche a Seat. Firma vyrábí rovněž nákladní vozy pod značkami VW, Scania a MAN a vlastní výrobce motocyklů Ducati.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK