Penta chce začít na Masarykově nádraží stavět do dvou let

15.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. dubna (ČTK) - Investiční skupina Penta posiluje své realitní aktivity. Po dokončení obrovské administrativní budovy Florentinum za zhruba 4,4 miliardy korun se chce intenzivněji zaměřit na druhou stranu ulice, na dlouho projednávaný projekt na nevyužívaných pozemcích pražského Masarykova nádraží. Partner Penty Marek Dospiva na dnešní tiskové konferenci řekl, že do dvou let chtějí získat stavební povolení na první část projektu. Kromě toho skupina nedávno získala lukrativní pozemek na Smíchově přímo nad tunelem Mrázovka, kde plánuje další kanceláře.

"Začínáme intenzivně pracovat na ´Masaryčce´ naproti Florentinu. Je to vize Penty vybudovat takzvaný Central Business District. Ve všech evropských metropolích taková oblast je, například v Londýně známé City," poznamenal Dospiva.

Stavět chce napřesrok. "Věříme, že do dvou let bychom mohli mít vyřízené územní rozhodnutí a stavební povolení. Do dalších dvou let bychom pak mohli celou tu uliční čáru zastavět," naznačil harmonogram Dospiva.

Ve druhé fázi chce investor zastavět plochy podél obou stran magistrály, na což by vzápětí navázala třetí fáze v ulici Hybernská. "U ošklivé křižovatky ze sjezdu z magistrály je takový ošklivý zaostalý roh, který vyzývá k tomu, aby tam něco bylo," doplnil Dospiva. Podle něj projekt v centru města změní tvář Prahy.

Skupina začala stavět také v areálu bývalé továrny na letecké motory Waltrovka v pražských Jinonicích, kde by za pět miliard korun měla vyrůst nová městská čtvrť. Loni v listopadu zahájila stavbu první administrativní budovy Aviatica za miliardu korun. "Už se začal lít beton na Waltrovce. Základová deska a některé piloty už jsou hotové, něco se nyní ještě dokončuje," uvedl partner Penty s tím, že do dvou let začne i výstavba bytů, kterých by v areálu mělo vyrůst 600 až 800.

V Praze 5 vedle tunelu Mrázovka naproti hotelu NH Hotels získala Penta v minulých dnech zanedbaný prostor a zchátralou budovu, kde chce postavit zhruba 10.000 metrů čtverečních kanceláří. Zatím řeší povolení, konkrétní plán výstavby proto nemá.

Penta je na realitním poli aktivní i za hranicemi. Dnes oznámila akvizici administrativního projektu v širším centru Varšavy, ve čtvrti Mokotów. Platné územní rozhodnutí tam počítá se stavbou 25.000 metrů čtvrečních kancelářských prostor. "V druhé polovině roku 2015 plánujeme zahájení stavby, ta by měla trvat 18 měsíců," upřesnil mluvčí Penty Martin Danko. Celá investice včetně koupě projektu Pentu vyjde na 50 milionů eur (zhruba 1,4 miliardy korun).

Středoevropská investiční skupina Penta založená v roce 1994 investuje především do maloobchodu, zdravotnictví, letecké výroby, strojírenství, energetiky, zábavního průmyslu, bankovnictví a realit. Právě reality tvoří 20 procent čisté hodnoty celé skupiny. Ta se loni zvýšila na 1,564 miliardy eur (43 miliard korun). Čistý zisk skupiny loni klesl na 100 milionů eur (zhruba 2,75 miliardy korun) z předloňských 147 milionů eur (asi čtyři miliardy korun). Naopak aktiva skupiny vzrostla o 0,6 miliardy eur (16,5 miliardy korun) na 6,5 miliardy eur (178,5 miliardy Kč).

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK