Vláda schválila materiál k přehradě Nové Heřminovy

16.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. dubna (ČTK) - Výstavba přehrady Nové Heřminovy včetně dodatečných protipovodňových opatření a přeložky komunikací by měla stát zhruba šest miliard korun. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl premiér Bohuslav Sobotka. Kabinet dnes schválil materiálem ke stavbě přehrady.

Uvedené peníze budou vyčerpány v průběhu několikaleté výstavby a měly by například i zlepšit protipovodňovou ochranu města Krnov. Peníze budou zároveň využity v souvislosti s výstavbou přehrady na přeložení silnice první třídy.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) minulý týden uvedl, že ministerstvo chce dokončit výkup pozemků pro stavbu přehrady v Nových Heřminovech na Bruntálsku a zahájit výstavbu tohoto vodního díla v roce 2018. Ministerstvo dříve uvádělo, že na výstavbu bude potřeba necelých osm miliard.

Výstavba nádrže v Nových Heřminovech se řeší už několik desítek let. Aktuální se stala po katastrofálních povodních na Moravě a ve Slezsku v roce 1997. Vláda nakonec schválila menší variantu. Obyvatelé obce, jejíž část má přehrada zatopit, se stavbou nesouhlasili a v roce 2008 to jednoznačně vyjádřili v referendu. Nyní však část obyvatel žádá vypsání nového referenda.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK